Hercegovina
48

Požar na Čvrsnici se intenzivirao, vatrogasce očekuje nova borba s vatrenom stihijom

Piše: R. D.
Vatrogasci na terenu Čvrsnice (Foto: Klix.ba)
Vatrogasci na terenu Čvrsnice (Foto: Klix.ba)
Burna je noć iza vatrogasaca u Hercegovini, požar koji već danima gori na Čvrsnici u toku noći se intezivirao, ali brojni vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite danas nastavljaju planirane aktivnosti.

"Noćas je počelo gorjeti dosta jako na ovom dijelu koji se vidi iz grada, ali sada je cijela planina pod dimom i teško je vidjeti pravo stanje. Jutro je prigušilo vatru, mislim da sada nema otvorenog plamena, ali je dan vedar, temperature će biti više i očekivati je novo aktiviranje", kazao nam je to jutros Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanice.

Brojni su gasioci noć proveli na planini, u dva uspostavljena kampa i danas nastavljaju akcije odvajanja požara od dijela planine koji nije bio zahvaćen i same akcije gašenja. U slučaju povoljnijih vremenskih prilika helikopteri Oružanih snaga ponovo bi krenuli direktno gasiti požar, nakon što su jučer imali samo transportnu ulogu.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koji je na terenu s brojnim snagama, kazao nam je jutros da je stanje na dvije lokacije na kojima su jučer vršene akcije dosta bolje.

"Danas ćemo probati ući dublje u planinu, imamo dva sata pješačenja do nekih područja gdje se vidi dim, na tim dijelovima ćemo isto probati izvršiti uklanjanje trave, grančica i materijala koji može lako prenositi požar te takve lokacije izolirati, a kasnije potpuno ugasiti. Očekujemo podršku helikoptera Oružanih snaga", kazao nam je Fahrudin Solak.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar kazali su nam da ovog jutra imaju dva aktivna požara na svom području. Još uvijek gori na Podveležju, lokalitet Ravnica i Kamene, blizu entitetskih linija, gašenje otežavaju minska polja. Pojavio se požar i na Gubavici, gdje je upućena ekipa vatrogasaca na gašenje.