BiH
3

Požar kod Jablanice se širi prema naseljima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na požarištu Donja Jablanica došlo je do širenja požarne linije prema naseljenom mjestu. Na nekoliko krakova probijena je linija u dužini od oko 50 metara.

Potrebno je hitno djelovanje helikoptera u poslijepodnevnim satima na to područje, kako bi se zaustavilo daljnje napredovanje požarne linije, saopćeno na zvaničnoj stranici Općine Jablanica.

Požar na Slatini, i pored jučerašnjeg u dva navrata te jutrošnjeg djelovanja jednog helikoptera Oružanih snaga BiH na ovom području, širi se velikom brzinom.

Jednim pravcem požarna linija se širi niz padine brda Oskoruša prema naseljenom mjestu Slatina, a drugim niz strme padine prema magistralnom putu M-16-2, sa mogućnošću napredovanja u pravcu brane HE Jablanica, te u pravcu visoke bukove šume koja nadvisuje naselja Mirke sa Bukovim podom i Baćinom.

S obzirom na to da se radi o prostoru koji je kontaminiran minama i NUS-om nemoguće je djelovanje vatrogasaca.

Na požarišta u Draganjskoj planini trenutno nema većeg napredovanja požarne linije, a ono je svakodnevno uslovljeno smjerom pravca strujanja vjetra, te visinom temperature.

Potrebno je hitno djelovanje svih raspoloživih snaga iz zraka kako bi se zaustavilo napredovanje požarnih linija u pomenutim pravcima, navodi se u informaciji o stanju na požarištima u 15 sati objavljenoj na zvaničnoj stranici Općine Jablanica.