Donosimo detalje
70

Pozadina nervoze uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a: Koja je veza Alkalaja, Escobara i Turković

Piše: Semir Hambo
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U iščekivanju večerašnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), gdje je jedna od tema BiH, Christian Schmidt i mandat EUFOR-a, mnogo je nervoze u bh. delegaciji.
Dvije su teme vezane za BiH. Prva je produženje misije EUFOR-a na još jednu godinu, a druga izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta. S tim u vezi očekuju se i komentari bh. delegacije na Schmidtove nametnute odluke u vezi izbornog zakona i Ustava FBiH. Prvobitno se očekivalo da će se Vijeću sigurnosti obratiti samo ambasador naše zemlje pri toj organizaciji Sven Alkalaj. Ipak, situacija se u međuvremenu usložnila.

Kako Klix.ba saznaje Alkalaj je iz BiH dobio tekst koji treba pročitati na sjednici, a u kojem su navodno iznesene žestoke kritike na račun visokog predstavnika. A Alkalaj je govor mogao dobiti vjerovatno iz kabineta Željka Komšića.

U međuvremenu je, kako saznaje Klix.ba Alkalaj bio u nedoumici da li treba pročitati taj govor. Prema jednom našem izvoru Alkalaj se se obratio specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru. On je prema našim saznanjima vidjevši oštar tekst pripremljenog govora prema Schmidtu pokušao savjetovati da se ne ide sa takvim stavom pred Vijeće sigurnosti. U takvim okolnostima se pojavila i informacija da bi se večeras mogla obratiti i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja bi, istina trebala iznijeti kritike na račun Schmidtove odluke, ali dosta umjerenije i biranim riječima.

S druge strane Klix.ba je došao do informacije da se Alkalaj nije obraćao Escobaru, već je on tekst koji je pripremljen dobio putem sekretarijata UN-a. Nakon toga je Escobar kontaktirao ministricu Turković.

Kako nam je potvrđeno iz diplomatskih izvora Amerikanci se plaše da bi žestoka kritika na račun Schmidta bila kontraproduktivna, a posebno jer se iznosi pred političkom publikom koju čini Rusija ili Kina. Te države nisu ni podržale imenovanje visokog predstavnika i kritiku bh. predstavnika bi mogli shvatiti kao zeleno svjetlo i priliku da se na dnevni red stavi čak i gašenje OHR-a, što nije isključeno.

A kako bi Rusija i Kina dočekali žestoke kritike na Schmidta od diplomata koje spadaju u grupu probosanskih je posebno pitanje. Neminovno je da bi na neki način dobili vjetar u leđa za svoje stavove koje su gradili u vezi OHR-a i imenovanja Schmidta.

To bi svakako bio prst u oko i Amerikancima, a potencijalno bi zakomplikovalo situaciju u BiH. Jer uprkos kritikama na račun Schmidta zbog nametnutih odluka, itekako je važno na koji način će te kritike biti iznesene i koje riječi će se koristiti.

U ovom kontekstu važno je podcrtati da je Alkalaj mogao sačekati sjednicu i pročitati svoj govor, odnosno zašto i kako se pročulo kakav tekst je pripremljen, pa je uslijedila diplomatska akcija.

S tim u vezi treba posmatrati i današnji autorski tekst američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, koji je poručio da oni koji rade na tome da sruše Schmidta i ugase OHR, moraju pažljivije razmotriti posljedice. Drugim riječima, kako bi izgledao scenarij da OHR sutra bude ugašen, kako bi se to odrazilo na unutrašnje prilike u zemlji.