BiH
0

Povučeno rješenje novog grba Banje Luke, ide se na javni konkurs

FENA
Odbornici Skupštine Grada Banja Luka danas su, na inicijativu Kluba odbornika SNSD-a, skinuli s dnevnog reda sjednice gradskog parlamenta Nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada Banja Luka, u okviru koje su trebali raspravljati o novom izgledu grba Banje Luke.

Po riječima gradonačelnika Slobodana Gavranovića, do novog prijedloga izgleda grba doći će se putem javnog konkursa.

"Imajući u vidu da je Grad Banja Luka dobio odluku Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti grba, bilo je neopodno odmah pristupiti provođenju te odluke i mi smo tu proceduru ispoštovali", tvrdi Gavranović.

On je dodao da su na prijedlogu grba, koji je danas bio upućen u skupštinsku proceduru, radili stručnjaci koji su dali svoje rješenje i viđenje grba, zadržavajući, u osnovi, određen broj elementa grba koji nije u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda.

"Grb koji smo dobili uz nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada je prezentovan, ali smo ipak odlučili da idemo i na konkurs, nakon čega ćemo ući u proceduru javne rasprave o rješenjima koja dobijemo", n pojasnio je Gavranović.

Predsjednik Skupštine Grada Budimir Balaban kazao je da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju i da je najbolje do idejnog rješenja izgleda grba Grada Banja Luka doći putem javnog konkursa.

"Smatramo da je to veoma važno za grad, a imali smo u vidu i odluku Ustavnog suda da moramo pokrenuti ovu proceduru. Vjerujemo da ovo isto očekuju i građani i da smo ispravno postupili, kada smo odlučili da idemo na javni konkurs", tvrdi Balaban.

Naime, na rješenju na kojem je radila nadležna komisija, umjesti “četiri ocila”, dominirao je list kestena, kao "simbol" Banje Luke, ali su se građani u nekima stavovima izjasnili da to rješenje nije prihvatljivo.

Ustavni sud RS-a još 20. februara donio je odluku da grb Banje Luke nije u saglasnosti sa Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.