BiH
0

Novo rješenje grba Banje Luke 18. juna

FENA
Na 9. sjednici Skupštine Grada Banja Luka, koja je planirana za 18. juni, trebalo bi da se razmatra Nacrt odluke o izmjeni Statuta tog grada, kojima je propisan izgled grba i koji zbog neustavnosti mora biti izmijenjen.

Ustavni sud RS-a ranije je utvrdio da grb Banje Luke mora biti izmijenjen jer nije u saglasnosti s Ustavom, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, budući da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Da je komisija, koju je imenovao gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović sa zadatkom da, u skladu s odlukom Ustavnog suda RS-a, predloži rješenje izgleda grba i zastave, u završnoj fazi izrade novog prijedloga rješenja tih simbola, navedeno je u odgovoru na pitanje poslanika SDPBiH u Skupštini RS-a Behzada Čirkina.

Čirkin je još 24. aprila postavio pitanje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a kada će se ispoštovati odluke Ustavnog suda RS-a po kojima mnoge lokalne zajednice još imaju grbove, zastave i obilježja koji nisu u saglasnosti s Ustavom RS-a, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Osim Banje Luke, Ustavni sud RS-a je donio i odluku da su neustavni i simboli Nevesinja, ali iz te općine nisu odgovorili na upit resornog ministarstva dokle se stiglo s izmjenom grba.

Ustavni sud RS-a je proglasivši neustavnim simbole Banje Luke i Nevesinja ocijenio da su dosadašnjim obilježjima druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni u neravnopravan položaj.

Time su povrijeđeni i ustavni principi kojima se garantiraju i štite ljudska prava i slobode u skladu s međunarodnim standardima i osigurava nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana RS-a.

Na sjednici Skupštine Grada Prijedora ranije je usvojen Prijedlog odluke o promjeni Statuta, a odnosi se na grb tog grada.