BiH
0

Povrijeđeni rudar Samir Dizdarević operisan u Zenici

FENA
Rudnik Raspotočje (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudnik Raspotočje (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povrijeđeni rudar Samir Dizdarević (1967.) koji je smješten u Kantonalnoj bolnici Zenica, danas je operisan i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

"Danas u toku dana urađen je operativni zahvat kod pacijenta rudara S.D. koji je zadobio teške tjelesne povrede u vidu prijeloma lijeve ključne kosti, kao i prijeloma jagodične kosti. Prijelomi su operativno zbrinuti. Pacijent se dobro osjeća i njegovo zdravstveno stanje je stabilno i nalazi se van životne opasnosti", potvrdila je Agenciji FENA glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Džanana Hedžić.

Zdravstveno stanje teško povrijeđenog rudara Ćazima Rizvića (1972.), koji se nalazi na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nešto je bolje nego jučer, ali je i dalje izuzetno teško.

"Pacijent je pod intenzivnim nadzorom ljekara Klinike za anesteziju i reanimaciju. Ne znamo koliko će biti zadržan jer je on još u jako teškoj situaciji i svakodnevno se radi nova dijagnostika", kazala je Agenciji FENA glasnogovornica KCUS-a Muamera Šehić.

Rudari Dizdarević i Rizvić teže su povrijeđeni u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja, u toku noći sa subote na nedjelju usljed tektonskih pomjeranja uslovljenih potresom gdje je došlo do pojave "gorskog udara".

Laške je povrijeđeno devet rudara.

Nesreća se desila na koti -900 jame Raspotočje, u 00:29 sati iza ponoći, u jamskim prostorijama na dubini između 850 do 900 metara.

Stručne i spasilačke ekipe zeničkog rudnika su brzo reagirale i efikasno postupile u akciji zbrinjavanja ljudi i opreme, a u jami se u trenutku potresa nalazilo oko 60 rudara koji su radili u proizvodnji.