{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povrijeđeni rudari pod intenzivnim nadzorom ljekara

F
1.4.2014. u 12:24
0
0
Povrijeđeni rudari pod intenzivnim nadzorom ljekara
0
Povrijeđeni rudari pod intenzivnim nadzorom ljekara
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zdravstveno stanje teško povrijeđenog rudara Ćazima Rizvića (1972.), koji se nalazi na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nešto je bolje nego jučer, ali je i dalje izuzetno teško.
"Pacijent je pod intenzivnim nadzorom ljekara Klinike za anesteziju i reanimaciju. Ne znamo koliko će biti zadržan jer je on još u jako teškoj situaciji i svakodnevno se radi nova dijagnostika", kazala je Agenciji FENA glasnogovornica KCUS-a Muamera Šehić.

Drugi teže povrijeđeni rudar Samir Dizdarević (1967.) nalazi se u Kantonalnoj bolnici Zenica i u pripremi je za operativni zahvat.

"Pacijent S.D. koji je zadržan na hospitalizaciji u Službi na maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica, a koji je zadobio teške tjelesne povrede u vidu prijeloma lijeve ključne kosti, kao i prijeloma jagodične kosti, u pripremi je za operativni zahvat. Pacijentu se radi dijagnostika i labaratorijska obrada i njegov zdravstveno stanje je stabilno. Pacijent je trenutno svjestan i komunikativan te je pod intenzivnim ljekarskim nadzorom", kazala je Agenciji FENA glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Džanana Hedžić.

Rudari Ćazim Rizvić i Samir Dizdarević teže su povrijeđeni u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja, u toku noći sa subote na nedjelju usljed tektonskih pomjeranja uslovljenih potresom gdje je došlo do pojave "gorskog udara".

Laške je povrijeđeno devet rudara.

Nesreća se desila na "koti -900" jame Raspotočje, u 00.29 sati iza ponoći, u jamskim prostorijama na dubini između 850 do 900 metara.

Stručne i spasilačke ekipe zeničkog rudnika su brzo reagirale i efikasno postupile u akciji zbrinjavanja ljudi i opreme, a u jami se u trenutku potresa nalazilo oko 60 rudara koji su radili u proizvodnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: