Akcija spašavanja
384

Povrijeđena planinarka zaglavljena na stijenama Veleža, ne može joj prići ni helikopter

N. V.
Na području planine Velež, na Via Ferrati "Srce Veleža", došlo je do nesreće u kojoj je povrijeđena državljanka Hrvatske, međutim operacija spašavanja je otežana zbog izuzetno nepristupačne lokacije.

U toku je operacija spašavanja u kojoj učestvuje Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona, Gorska služba spašavanja Mostar, kao i Helikopterski servis RS-a koji bezuspješno nadlijeće lokaciju gdje se povrijeđena planinarka nalazi.

Više od 80 spasilaca je na terenu, uključujući i GSS ekipu koja se iz Sarajeva uputila ka Veležu, a povrijeđena planinarka se nalazi sa još jednom muškom osobom.

Iz civilne zaštite su objavili snimak na kojem se vidi da je nesretna žena zapela na vrlo opasnom mjestu, doslovno na litici.


Ni nakon 20 naleta spasioci nisu mogli prići helikopterom ni blizu povrijeđene planinarke, koja se nalazi u vrletima planine Velež.

"Dali smo sve od sebe, uradili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti", rekao je Boban Kusturić, koji se nalazi u misiji spašavanja.

Spasioci Gorske službe za spašavanje Mostar zbog toga pokušavaju doći do povrijeđene kako bi je izvukli do tačke gdje je helikopter može preuzeti i transportovati dalje. Na teren su otišli i iz GSS stanice Sarajevo.