Rok do 17. februara 2010.
0

"Povoljne karte za prevoz ili demonstracije studenata"

Sarajevo-x.com
Danas je u Vladi Kantona Sarajevo održan sastanak u vezi realizacije projekta "StudID", zahvaljujući kojem bi svi studenti Univerziteta Sarajevo imali povoljnije karte za javni gradski prevoz. Dogovoreno je da se do 17. februara, odnosno do dana kada su zakazani studentski protesti, iznađe rješenje finansiranja ovog projekta ili će u protivnom doći do protesta i blokada ulica.

Sastanku održanom u Vladi Kantona Sarajevo prisustvovali su ministar Obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, ministar Prometa i komunikacija KS Mihajlo Krmpotić, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, direktor GRAS-a i predstavnici Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Kako saznajemo, studenti su postavili 'ultimatum' tražeći od odgovornih da ispoštuju obećano, te obezbijede sredstva za finansiranje projekta "StudID", odnosno elektronskih kartica zahvaljujući kojima će studenti Sarajevskog univerziteta imati niz pogodonosti.

"Na sastanku smo tražili da nadležni izdvoje sredstva za finansiranje ovog projekta, te smo istakli da će studenti učestvovati u plaćanju godišnjih karata za javni prevoz u maksimalnom iznosu do 50 konvertibilnih maraka", kazao je za Sarajevo-x.com Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Alibašić je dodao kako je na sastanku dogovoreno da se nadležni iz Vlade KS, resornih ministarstava i GRAS-a, 'oglase' do 17. februara, kada su zakazani protesti, te da se do tog perioda osiguraju sredstva kako bi počela realizacija ovog projekta.

U protivnom, studenti organizirani oko Alternativnog studentskog parlamenta, izaći će na ulice 17. februara te pokrenuti, kako najavljuju, velike proteste.