Vlada KS potvrdila
0

Studentske karte bit će povoljnije, a ne besplatne

Piše: Tatjana Sekulić
Realizacija projekta elektronskih kartica za studente zahvaljujući kojima bi svi studenti Sarajevskog univerziteta imali povoljniji javni gradski prevoz, te niz drugih pogodnosti je tema o kojoj se već dugo priča. Studenti tvrde kako im je bilo obećano da će kartice dobiti već u januaru, te planiraju organizovati i proteste kako bi na taj način tražili 'svoja prava', dok nadležni tvrde, da je projekat u toku i sastanak o finansiranju projekta "StudID" će biti održan već sutra, 27. januara 2010. godine.

"Krajem decembra razgovarao sam sa studentima iz Studentskog parlamenta koji su i pokrenuli ovaj projekat, te smo dogovorili da ja organizujem sastanke, pozovem resornog ministra Safeta Kešu, te premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića", kazao je za Sarajevo-x.com Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS.

On je dodao i to kako je dio projekta koji se odnosi na javni prevoz pogrešno protumačen.

"Nemoguće je osigurati besplatnu kartu za prevoz. Naime, jedan dio će subvencionirati, najvjerovatnije GRAS, dok će i studenti morati plaćati jedan dio karte. Naravno, ovaj projekat je veoma dobar i koristan, no u njegovu realizaciju treba uključiti Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Vladu Kantona Sarajevo, GRAS, Grad Sarajevo, ali i studentsku populaciju", dodao je Krmpotić.

Razgovori o finansiranju ovog projekta i mogućem početku njegove realizacije bit će održani sutra u Vladi Kantona Sarajevo.

"Na sastanku bi se trebali dogovoriti o subvencioniranju karata, odnosno o tome koliko koja institucija može izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Još jednom napominjemo, da će studenti morati plaćati jedan dio karte i to početkom akademske godine, odnosno pri upisu na fakultet. Pretpostavljamo da će godišnja studentska karta za prevoz iznositi 50 konvertibilnih maraka", kazao je Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo.

Kako je za Sarajevo-x.com istakao ministar Krmpotić nakon sutrašnjeg sastanka počet će se aktivnije raditi na realizaciji ovog projekta kako bi on bio nova stavka u budžetu koji će se najvjerovatnije usvajati u martu 2010. godine.

Međutim, studenti okupljeni oko Alternativnog studentskog parlamenta smatraju kako je obećanje o povoljnim kartama za prevoz trebalo biti ispunjeno do januara 2010. godine, kako je premijer Mehmedić i 'obećao', te su počeli sa nizom akcija, a za 17. februar 2010. godine najavljuju i proteste.

"Ovom akcijom želimo pokazati da studenti ne žele više biti samo broj u indeksu i da ćemo nakon godina čekanja i hibernacije podići svoj glas u borbi protiv problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Studenti su predugo bili samo posmatrači, a naša prva zajednička akcija trebala bi konačno da pokaže zrelost i spremnost na borbu za bolje sutra", navodi se u saopštenju Alternativnog studentskog parlamenta koji je danas organizovao akciju uz podršku i Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu, Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta i pokreta Dosta!

"Ukoliko na sastanku ne postignemo dogovor mi ćemo pružiti podršku studentima i Studentski parlament će organizovati proteste, no nadamo se da će do realizacije projekta ipak doći. Drago nam je da su se studenti napokon probudili, no mi se nadamo da neće biti potrebe za protestima", kazao je Alibašić komentarišući akcije Alternativnog studentskog parlamenta.

Ukoliko se postigne dogovor, prema riječima ministra Krmpotića, do realizacije projekta elektronskih kartica za studente doći će u drugoj polovini 2010. godine.