Centralni gradski park u Tuzli
1

Povelji Kulina Bana nedostaju elementi o kršćanskoj povijesti Bosne

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Centralni gradski park, spomenik kralju Tvrtrku I Kotromaniću i obelisk na kojem je ispisana povelja Kulina bana danas će u Tuzli biti svečano otvoreni/otkriveni. Međutim, otkako je postavljen obelisk sa uklesanom poveljom Kulina bana traju spekulacije da li je Povelja ispisana u punom sadržaju.

Jedan od čitatelja koji je poslao e-mail redakciji portala Klix.ba naveo je kako je cjelokupan tekst povelje (ne)namjerno izostavljen na obelisku u parku. “Mjesta je bilo dovoljno da se ispiše cijeli tekst Povelje, ali nekom očigledno smeta vjera Kulinova”, naveo je čitatelj čiji je identitet poznat redakciji portala Klix.ba

Iz Općine Tuzla nisu ponudili objašnjenje zašto je “skraćena” Povelja Kulina Bana, a šefovi općinskih službi s kojima smo pokušali razgovarati o toj temi nisu bili dostupni.

Potom se oglasio predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Mijo Krešić, koji je osudio postavljanje spomen-obilježja, obeliska u centru Tuzle s kojeg su, kako navodi, uklonjeni dijelovi Povelje srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana koji svjedoče o kršćanskoj povijesti Bosne. “Ovdje se pokušava iskrivljeno prikazati povijest. Kralj Tvrtko I i povelja Kulina bana dio su povijesti. Ako se to pokušava modificirati, imamo ozbiljan problem i nije dobra poruka”, izjavio je za medije Mijo Krešić.

Krešić navodi kako je Povelja Kulina bana dostupna svima na interentu te da su hrvatski stanovnici Tuzlanskog kantona zgroženi, a Krešić smatra i kako su razočarani i svi drugi stanovnici. U uklesanoj Povelji nedostaje “U ime Oca, i Sina i Svetog duha, a Povelja na obelisku počinje:

"…Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka…”.

Na kraju Povelje nedostaje: “Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.