{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Jajcu izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"

F
29.8.2012. u 12:40
8
1
U Jajcu izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"
8
U Jajcu izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"
"Bosna u vrijeme Kulina bana" naziv je izložbe koja će u povodu 823. godišnjice Povelje Kulina bana, dokumenta koji mnogi smatraju "rodnim listom" Bosne i Hercegovine, biti otvorena večeras u Domu kulture Jajce, u organizaciji Arhiva Federacije BiH te u saradnji s Općinom Jajce.
Autor izložbe Admir Hadrović istaknuo je za Fenu da je postavka koncipirana na 16 panoa, donoseći sadržaj kojim se podsjeća na značaj Povelje za državnost BiH, ali oslikavaju i drugi segmenti vladavine bana Kulina u Bosni.

"Danas je tačno 823. godine od izdavanja Povelje Kulina bana, koju mnogi smatraju rodnim listom bosanske državnosti. Pored koncepta povelje i njenog sadržaja, bit će predstavljeni i drugi segmenti koji govore o vladavini Kulina bana. Tu su, na primjer, Kulinova ploča koja je pronađena kod Visokog, te informacije o saboru na Bilinom polju održanom 1204. godine, kada se Kulin ban sa svojim narodom odriče učenja Crkve bosanske, odnosno bogumilstva", istaknuo je Hadrović.

Direktor JU Dom kulture Jajce Mevzudin Duranović istaknuo je za Fenu da uposlenicima ove ustanove čini veliku čast i zadovoljstvo predstaviti izložbu posvećenu Kulinu banu i njegovoj Povelji.

Naglašava da postavka govori o vremenu srednjovjekovne Bosanske države i njenom vladaru banu Kulinu, te da joj je cilj obilježiti ovu značajnu godišnjicu od izdavanja Povelje, kao jedinstvenog dokumenta postojanja srednjovjekovne Bosanske države, razvijene i prosperitetne.

"Svima je poznata važnost Povelje, kao prvog dokumenta kojeg je izdao bosanski vladar za vladara druge države. Značaj Povelje se posebno ogleda u dva područja - istoriji bosanske državnosti i istoriji bosanskog jezika. Posebno mi je drago što je za ovu izložbu odabran grad Jajce, kao kraljevski grad", zaključio je Duranović.

Izložba će biti otvorena u 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: