Pad Izvještaja
91

Potvrđeno: Parlamentarna skupština BiH razmatrat će smjenu Vijeća ministara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlamentarna skupština BiH raspravljat će, najvjerovatnije na narednoj sjednici, o smjeni aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, potvrdili su nam državni parlamentarci. Kako kažu, izglasavanje nepovjerenja je logičan slijed dešavanja nakon pada Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Jučerašnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH još jednom je pokazala da Vijeće ministara BiH nema podršku zakonodavne vlasti. Sa 21 glasom protiv, 17 za i jednim suzdržanim, državni parlamentarci oborili su Izvještaj o radu izvršne vlasti.

Pred državnim parlamentarcima najvjerovatnije će se već na narednoj sjednici naći smjena predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji jučer nije uspio uvjeriti zastupnike u impresivni, kvalitetni i progresivni napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović, koji je tokom jučerašnje sjednice žestoko kritikovao aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, kazao nam je kako je pad Izvještaja o radu žuti karton Vijeću ministara, a bez ikakve dileme da im uskoro slijedi i crveni.

"Politička kultura nalaže da se sami povuku nakon sto im je nepovjerenje iskazao parlament koji ih je izabrao. Budući da je očigledno da ne živimo u Švedskoj, oni se neće povući i mi ćemo ih na jednoj od narednih sjednica morati smijeniti, a narod će to učiniti godinu dana poslije nas, u oktobru naredne godine", rekao je Magazinović.

On dodaje da mu je žao zbog jednog broja ministara za koje smatram da korektno rade svoj posao, ali i da su i oni svjesni kako su taoci onih koji mnogo više pričaju nego što rade. 


S bajkama neće daleko doći

"Ovakvo jučerašnje glasanje je ocjena nerada, bahatosti, netransparentnosti, ali prije svega potpune dekonekcije od stvarnosti čelnih političara na vlasti. U tome prednjači kadar SDA koji nas agresivno uvjerava u nevidljive autoceste, armije novozaposlenih, kao i sreću i ushićenje u narodu zbog njihovih rezultata. S tim bajkama neće daleko doći, jer niti je ovo kod nas bajka, niti su oni čarobnjaci. 
Oni koji ne slušaju glas i poruke naroda bivaju kažnjeni. Najgore je to spoznati na svom ličnom primjeru, a Denis Zvizdić je za ovaj saziv Vijeća ministara odabrao taj put", zaključio je Magazinović.

Protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH glasali su i zastupnici iz reda SNSD-a. Zastupnica Milica Marković ističe da bi sam Zvizdić podnio ostavku da ima trunku moralne odgovornosti.

"Oni u svojim glavama imaju suprotan stav, a to je da ostanu gdje jesu i da rade u tehničkom mandatu narednu godinu. To je loša poruka iz BiH kada je riječ o evropskim integracijama. Na tom planu nastupit će pasiva jer Vijeće ministara BiH nema ni autoritet, a ni kapacitet da obavlja te poslove", rekla je Marković.

Istakla je da je logičan potez opozicije u Parlamentarnoj skupštini BiH upućivanje inicijative za smjenom Vijeća ministara BiH dodajući da će SNSD sigurno podržati smjenu izvršne vlasti sa Zvizdićem na čelu.

"Vjerujem da će do toga doći ako se održi ovaj broj glasova koji je jučer glasao protiv izvještaja. Ipak, trebamo biti iskreni i reći da to ne znači da će Zvizdić biti smijenjen. Svi znamo kakva je procedura imenovanja mandatara i da prijedlog dolazi iz Predsjedništva BiH. Uvjerena sam kako će Bakir Izetbegović učiniti sve da zadrži Zvizdića na tom mjestu do izbora", kazala je Marković.

Zaključila je da je uvjerena kako će se već 6. septembra Zastupnički dom PSBiH izjašnjavati o smjeni Vijeća ministara BiH, odnosno na prvoj sjednici nakon godišnjih izbora.

"Impresivan napredak" koji niko ne vidi

Zastupnica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica ističe da se na jučerašnjem glasanju o Izvještaju o radu Vijeća ministara pokazalo da su zastupnici ipak odlučili vjerovati svojim očima.

"Od planiranih zakona navedenih u godišnjem planu rada, Vijeće ministara je realiziralo 26,6 posto. Usprkos činjenici da još uvijek nemamo usvojen Program integrisanja BiH, Zvizdić tvrdi da je 2016. godina bila evropska godina za BiH. Jeste, ali za pojedinačno odlaženje i napuštanje BiH", kazala je Gasal-Vražalica.

Ona dodaje da Izvještaj Vijeća ministara BiH ne nudi informaciju koliko smo procentualno uskladili naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, a da se priča o "impresivnom napretku" vitalnih ekonomskih parametara i vladavini prava.

"Ako se samo usporedi Izvještaj o radu Vijeća ministara iz 2015. godine s ovim iz 2016. godine, vidi se da su u tom izvještaju o temi vladavine prava napisali doslovno 'Strategija za reformu sektora pravde u BiH', a već u ovom nas žele uvjeriti da su, nakon prije nekoliko mjeseci usvojene strategije, ostvarili impresivne napretke", rekla je Gasal-Vražalica.

Kako kaže, u Izvještaju Vijeća ministara BiH nije bilo govora o demografskoj slici BiH koja bi pokazala kako ubrzano nestajemo, da smo već uveliko zemlja staraca te da zbog "impresivnog napretka" i nepostojanja strategija za mlade, poljoprivredu, poduzetništvo i obrazovanje ostajemo bez našeg stanovništva.

"Mnogo je razloga koji su nas kao Klub DF-a opredijelili da glasamo protiv izvještaja, ali vrijedno je spomenuti da u najmanju ruku nekorektan odnos Vijeća ministara prema Zastupničkom domu nije samo njihova krivica, već i krivica Kolegija Zastupničkog doma. Podsjetit ću da se prvi put u ovom sazivu desilo da prije otvaranja rasprave predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović u skladu s poslovnikom poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara da predstavi ili da uvodne riječi o samom izvještaju, kao i to da nam Kolegij nije skratio diskusiju na 5 minuta", kazala je Gasal-Vražalica.