{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđeno iz Vijeća ministara BiH: Perica Stanić predložen za direktora SIPA-e

22.10.2015. u 14:21
9
119
Potvrđeno iz Vijeća ministara BiH: Perica Stanić predložen za direktora SIPA-e
9
Potvrđeno iz Vijeća ministara BiH: Perica Stanić predložen za direktora SIPA-e
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Vijeća ministara BiH potvrđeno je za Klix.ba da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predložio savjetnika direktora Policije entiteta RS Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Vijeće ministara BiH nije na današnjoj sjednici raspravljalo o imenovanju direktora SIPA-e, a ova tačka najvjerovatnije će se naći na dnevnom redu već na idućoj sjednici ovog organa izvršne vlasti.

Mektić je nedavno kazao kako će ispoštovati zakon u vezi s imenovanjem direktora SIPA-e, koji kaže da se direktor može imenovati s liste uspješnih kandidata.

"Veoma je bitno da brzo imenujemo direktora kako bismo se na najbolji način mogli upustiti u vrlo krupne i vrlo složene sigurnosne izazove kada je riječ o borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije", kazao je Mektić.

Podsjećamo, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH obavio je intervjue sa svim kandidatima za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu te Mektiću dostavio listu od pet uspješnih kandidata od kojih jedan može biti predložen i izabran za direktora ove izuzetno važne agencije u BiH.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH napravio je rang-listu uspješnih kandidata, a najbolje ocjene dobio je Tomislav Mirosavić koji je bodovan sa 86,11 bodova.

Odmah iza njega nalaze se Davor Vidović (84,44), Perica Stanić (82,22), Slobodan Nikić (81,11 ) i Relja Kovač (62,77 bodova).

Stanić je karijeru počeo kao pomoćnik komandira u Prnjavoru, a obavljao je funkciju i kriminalističkog inspektora i komandira SJB Prnjavor.

Bio je zamjenik načelnika CJB Banjaluka, te glavni inspektor u Upravi policije.

On je ujedno bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, a aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH. Bio je vođa tima MUP-a RS u pregovorima o reformi policije 2006. godine.

Podsjećamo, početkom augusta 2015. godine Nezavisni odbor je jednoglasno izglasao prijedlog za smjenu tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zubca.

Nakon razrješenja Zubca za vršioca dužnosti direktora SIPA-e privremeno je imenovan nekadašnji zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: