Sofija
0

Potvrđeni bliski odnosi između BiH i Bugarske

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović održao je danas u Sofiji sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Cvetanom Cvetanovom, saopćeno je iz kabineta ministra Ahmetovića.

Tokom sastanka iskazano je obostrano zadovoljstvo prijateljskim i bliskim odnosima dviju zemalja i dvaju ministarstva.

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje između dvaju ministarstava u borbi protiv svih oblika kriminala te saradnje u procesu ispunjavanja evropskih standarda u oblasti unutrašnjih poslova.

Ministar Cvetanov dao je punu podršku Ministarstvu sigurnosti BiH i Bosni i Hercegovini u vezi s ukidanjem viznog režima za njene građane.

Ministar Ahmetović, koji u Sofiji učestvuje o u radu trećeg sastanka Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, pozdravio je današnju združenu policijsku akciju koja se po nalogu Tužilaštva BiH provodi u više gradova BiH.

Cilj te akcije je otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, a usmjerena je na otkrivanje i krivično gonjenje osoba osimnjičenih za neovlašten promet opojnih droga i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom.