Sofija
0

Potpisan memorandum o policijskoj saradnji

FENA
Cvetan Cvetanov
Cvetan Cvetanov
Ministri unutarnjih poslova zemalja regije potpisali su u petak u Sofiji memorandum o policijskoj saradnji, čime je završen Treći sastanak Komiteta ministara zemalja potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Zatvarajući skup, bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov je rekao da su se "kriminalci brže integrirali u Evropsku uniju nego države članice".

On je zahvalio ministrima policije Srbije i Makedonije zbog toga što su dvije zemlje dopustile građanima Bugarske i EU da preko njihovih granica prelaze samo s osobnim iskaznicama, u vrijeme prometne krize nastale obustavljanje i kašnjenjem avionskih letova zbog erupcije vulkana na Islandu.

Cvetanov je naglasio da osnovni problemi u regiji jugoistočne Evrope, kad je riječ o kriminalu, ostaju krijumčarenje narkotika, alkohola, cigareta i ljudi, a da su glavne destinacije švercera zemlje centralne Evrope, prenijele su agencije.

"U pojedinim zemljama regije kriminal ima i svoje specifičnosti zbog čega je neophodno da se radi sinhronizirano, uz brzu i dinamičnu razmjenu informacija", rekao je bugarski ministar policije.

Cvetanov je kao primjer dobre saradnje naveo hapšenje kriminalne grupe na rumunjsko-mađarskoj granici.

Na regionalnom policijskom forumu analizirani su rezultati u okviru bugarskog predsjedanja regionalnom organizacijom i razmatrana buduća saradnja.

Bugarska je predsjedanje regionalnom organizacijom predala Makedoniji.

U radu skupa sudjelovali su predstavnici ministarstava policije Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunjske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Crne Gore, a prisustvovali su mu također predstavnici Europola i Evropske komisije u Bugarskoj.

Konvencija o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi potpisana je maja 2006. u Beču.

Dokument koji teži poboljšanju operativne policijske saradnje potpisali su tada predstavnici Austrije, Njemačke, Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore.