{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena prvostepena presuda: Goran Sarić oslobođen optužbe za genocid

Klix.ba
13.12.2018. u 13:49
7
25
Potvrđena prvostepena presuda: Goran Sarić oslobođen optužbe za genocid
7
Potvrđena prvostepena presuda: Goran Sarić oslobođen optužbe za genocid
Foto: H. M./Klix.ba
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženog Gorana Sarića donijelo presudu kojom se žalba Tužilaštva BiH odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda BiH od 16. februara 2018. godine, potvrđuje.
Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 16. februara optuženi Goran Sarić je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo genocid. Optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Istom presudom oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog povrede Krivičnog zakona, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa na kojem će se otkloniti povrede krivičnog postupka, ponoviti dokazi usljed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, nakon čega će sud, pravilnom primjenom zakona, optuženog Gorana Sarića oglasiti krivim za krivično djelo genocid i izreći mu kaznu u skladu sa zakonom.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno su dostavili branioci optuženog, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana i prvostepena presuda u cijelosti potvrdi.

Na sjednici Apelacionog vijeća 24. oktobra na kojoj je postupajući tužilac istakao da u cijelosti ostaje kod izjavljene žalbe, i iznio zahtjev da se presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Branilac optuženog Sarića je izjavio da u cijelosti ostaje pri navodima iz pisanog odgovora na žalbu, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: