BiH
0

Potvrđena optužnica za zločine u Sanskom Mostu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Nede Trifkovića i Mitra Milinkovića, bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, javlja BIRN – Justice Report.

Trifković i Milinković, kako stoji u optužnici, su 9.oktobra 1995. godine, u svojstvu čuvara u Upravnoj zgradi "Sanakeram" u kojoj je, kako tvrdi Tužilaštvo, bilo zatvoreno preko 350 civila Bošnjaka, sudjelovali u ubistvu zatočenika Mahmuta Čauševića, Amira Horozovića i Envera Burnića.

Optuženi su, dalje stoji u optžnici, "pod prijetnjom da će mu ubiti oca i brata" podstakli zatvorenika Ahmeta Sefića da izvede devet civila i da ih strijelja, što je on i učinio. Strijeljanje je preživio jedan zatvorenik.

Tužilaštvo Trifkovića i Milinkovića tereti i za fizičko zlostavljanje drugih zatočenih Bošnjaka u Upravnoj zgradi "Sanakeram".

Ahmet Sefić je 1996. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Sanskom Mostu, ali je ove godine u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici počinio samoubistvo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su sredinom decembra 2010. godine uhapsili Trifkovića i Milinkovića, od kada se nalaze u pritvoru.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je uz optužnicu Kantonalnom sudu u Bihaću dostavilo i prijedlog o produženju pritvora, a o čemu će odluka biti naknadno donesena.