Bihać
0

Trifković i Milinković osuđeni na po 10 godina zatvora za ratni zločin

FENA
Kantonalni sud u Bihaću
Kantonalni sud u Bihaću
Kantonalni sud u Bihaću danas je osudio Neđu Trifkovića i Mitra Milinkovića na po 10 godina zatvora za počinjene ratne zločine nad bošnjačkim civilima u općini Sanski Most.

Sudsko vijeće ovakvu presudu donijelo je jer su oni priznali da su krivi i prihvatili sporazum između Kantonalnog tužilaštva i odbrane.

Trifković i Milinović priznali su da su 10. oktobra 1995. sudjelovali u ratnom zločinu koji se dogodio u prostoru Tvornice za proizvodnju keramičkih pločica „Sanakeram“ u Sanskom Mostu, gdje se nalazilo oko 300 zatvorenih civila Bošnjaka.

Ubili su tri osobe pucajući iz automatskog naoružanja, a zatim su pod prijetnjom oružjem, natjerali Ahmeta Sefića, jednog od logoraša, da iz automatske puške strijelja devet civila.

Strijeljanje je, igrom slučaja, preživio Aziz Ćatić, koji je kasnije svjedočio o ovom događaju.

Sefić je za ovaj zločin bio osuđen na 15 godina zatvora, od čega je izdržao 14, a prije godinu dana se objesio u prostorijama KPZ-a u Zenici, gdje je izdržavao kaznu.

Kantonalni tužilac za ratne zločine Jasmin Mesić istakao je da je ova ustanova zadovoljna presudom te da ona ima veliki značaj za porodice žrtava i javnost, posebno zbog činjenice da se je počela rasvjetljavati sudbina 800 nestalih u Sanskom Mostu i izlaziti navidjelo istina o postojanju 10 logora.

Izdržavanje kazne osuđeni Trifković i Milinović počeli su odmah nakon suđenja, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.