Optužbe za terorizam
0

Potvrđena optužnica u predmetu Rijad Rustempašić i drugi

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 21. decembra 2009. godine, optužnicu u predmetu Rijad Rustempašić i drugi, koja optužene Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića tereti za krivična djela: terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, a optužene Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila za krivična djela: neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Kako nam je saopšteno iz ove institucije, u optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rijad Rustempašić organizirao grupu ljudi čiji članovi su postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil. Grupa je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identificiranih objekata tj. meta napada radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutrašnjem i međunarodnom planu.