Suđenje za terorizam
0

Rustempašić, Velić i Rustempašić se ne smatraju krivim

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH optuženi Rijad Rustempašić, Edis Velić i Muhamed Rustempašić izjasnili su se da nisu krivi, dok je optuženi Abdulah Handžić odbio da se izjasni o krivnji, zbog čega je Sud, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, konstatirao da optuženi Handžić poriče krivnju.

Sud BiH je 22. decembra prošle godine donio rješenje o razdvajanju postupka u odnosu na optuženog Edisa Stroila pod oznakom Edis Stroil.

Optuženi Stroil trenutno nije dostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine.

Optužnica u predmetu "Rijad Rustempašić i drugi" tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za krivična djela terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, a optužene Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila za krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U optužnici se navodi da je Rijad Rustempašić organizirao grupu čiji su članovi postali i Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil. Grupa je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, videosnimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja. Sve to pripremano je da bi se izvršio napad na jedan od identificiranih objekata tj. meta napada radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutarnjem i međunarodnom planu, saopćeno je iz Suda BiH.