Sud BiH
0

Počinje suđenje za terorizam

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Rijad Rustempašić i drugi, zakazan je za danas u 9 sati.

Sud je 22. decembra 2009. donio rješenje o razdvajanju ovog postupka od onog koji je na snazi protiv Edisa Stroila koji trenutno nije dostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za krivična djela terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, a optužene Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila za krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U optužnici se navodi da je optuženi Rustempašić organizirao grupu koja je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, videosnimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identificiranih objekata radi zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH, saopćeno je iz Suda BiH.