{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Olivera Krsmanovića

F
22.11.2011. u 17:15
0
1
Potvrđena optužnica protiv Olivera Krsmanovića
0
Potvrđena optužnica protiv Olivera Krsmanovića
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedjeljak optužnicu koja Olivera Krsmanovića tereti za krivično djelo 'zločin protiv čovječnosti' i krivično djelo 'povrede zakona ili običaja rata'.
U optužnici se, između ostalog, navodi da je Oliver Krsmanović u periodu od proljeća 1992. godine do jeseni 1995. godine, kao pripadnik 2. podrinjske lake pješadijske brigade, izvršio i pomagao u ubistvima, prisilnim nestancima nesrpskog civilnog stanovništva općine Višegrad.

Optuženi Krsmanović je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u teškim oduzimanjima fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja snažnih tjelsnih i duševnih bolova i patnji, civilima nesrpske nacionalnosti.

Optuženi Krsmanović je, kako, također, stoji u optužnici, 27. juna 1992. godine, u naselju Bikavac, općina Višegrad, zajedno sa Milanom Lukićem i pripadnicima njegove grupe, učestvovao u nezakonitom zatvaranju 70 civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom ubistvu.

Početkom juna 1992. godine, optuženi Krsmanović je u hotelu „Vilina vlas“, na području općine Višegrad, učestvovao u silovanju Bošnjakinja i drugim oblicima teškog seksualnog zlostavljanja, a koje su protivpravno bile zatvorene u spomenutom objektu, kaže se u saopćenju Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: