Sud BiH
0

Oliver Krsmanović se izjasnio da nije kriv za ratne zločine

SRNA
Oliver Krsmanović izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po tačkama optužnice koje ga terete za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u Višegradu.

U optužnici se između ostalog navodi da je Krsmanović od proljeća 1992. godine do jeseni 1995. godine, kao pripadnik Druge Podrinjske lake pješadijske brigade, izvršio i pomagao ubistva, kao i prisilne nestanke nesrpskog civilnog stanovništva opštine Višegrad, saopšteno je iz Suda BiH.

Krsmanović je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u teškim oduzimanjima fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnji, civilima nesrpske nacionalnosti. 

On je, kako se navodi u optužnici, 27. juna 1992. godine, u naselju Bikavac, opština Višegrad, zajedno sa Milanom Lukićem i pripadnicima njegove grupe, učestvovao u nezakonitom zatvaranju 70 civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom ubistvu. 

Početkom juna 1992. godine, Krsmanović se tereti da je u hotelu "Vilina vlas" na području opštine Višegrad, učestvovao u silovanju Bošnjakinja i drugim oblicima teškog seksualnog zlostavljanja, navodi se u saopštenju Suda BiH.