{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas početak glavnog pretresa u predmetu Oliver Krsmanović

F
20.1.2012. u 08:19
0
3
Danas početak glavnog pretresa u predmetu Oliver Krsmanović
0
Danas početak glavnog pretresa u predmetu Oliver Krsmanović
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Oliver Krsmanović, zakazan je za danas.
Sud BiH potvrdio je, 21. novembra 2011. godine, optužnicu koja Olivera Krsmanovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona ili običaja rata.

U optužnici se između ostalog navodi da je optuženi Oliver Krsmanović, u periodu od proljeća 1992. do jeseni 1995. godine, kao pripadnik 2. Podrinjske lake pješadijske brigade, izvršio i pomagao u ubistvima, prisilnim nestancima nesrpskog civilnog stanovništva općine Višegrad.

Optuženi Krsmanović je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u teškim oduzimanjima fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnji, civilima nesrpske nacionalnosti.

Optuženi Krsmanović je, kako se između ostalog navodi u optužnici, dana 27. juna 1992., u naselju Bikavac, općina Višegrad, zajedno s Milanom Lukić i pripadnicima njegove grupe, učestvovao u nezakonitom zatvaranju 70 civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom ubistvu.

Dalje se navodi da je početkom juna 1992., optuženi Krsmanović u hotelu "Vilina vlas" na području općine Višegrad, učestvovao u silovanju Bošnjakinja i drugim oblicima teškog seksualnog zlostavljanja, a koje su protivpravno bile zatvorene u pomenutom objektu, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: