BiH
50

Potvrđena optužnica protiv Damira Hadžića i Eseda Radeljaša

Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jasmine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića koje se tereti za više krivičnih djela, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva "Blok" u novembru ove godine.

Tužilaštvo KS Eseda Radelješa tereti za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, pranja novca i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Jasminu Horo tereti se za krivična djela zloupotrebe položaja i pranja novca, dok se Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Optužene se tereti da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito su proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno. Damira Hadžića tereti se da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omogućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu za zemljište koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM.

Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milion maraka.

Tužilaštvo KS je zatražilo i produženje mjere pritvora za Damira Hadžića, Eseda Radeljaša i Jaminu Horo, kao i trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine te zabranu obavljanja poziva i dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.