Čeka se potjernica
41

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora GIKIL-a koji je pobjegao iz BiH

Piše: A. K.
Debasish Ganguly
Debasish Ganguly
Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debashisha Gangulyja zbog onečišćenja okoliša. Ganguly je ranije pobjegao iz Bosne i Hercegovine, a još uvijek se čeka odluka o raspisivanju međunarodne potjernice.

Optužnicu je ranije protiv Gangulyja i GIKIL-a kao pravne osobe podiglo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenja okoliša. Ranijom istragom je utvrđeno da su emisije štetnih polutanata, koje su kancerogene, u zrak, zemlju i vodu bile i do 150.000 puta veće od dozvoljenih.

"Ganguly koji ima indijsko državljanstvo je pred samo podizanje optužnice smijenjen s funkcije direktor GIKIL-a te je napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon što mu je Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vratio mu putne isprave. Ovo tužilaštvo je predlagalo određivanje mjere pritvora za Gangulyja zbog bojazni da će napustiti BiH, a nakon toga i da mu se produže mjere zabrane, što je sud odbio i ukinuo ove mjere", rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

U optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Lukavcu predloženo je i da se Gangulyju odredi mjera jednomjesečnog pritvora te da se za njim raspiše međunarodna potjernica, jer je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja u BiH. Međutim, nadležni sud se još uvijek nije očitovao o raspisivanju potjernice.

"Optuženi je po zakonu, a na što je upozoren, bio u obavezi da o svakoj promjeni adrese obavijesti sud ili tužilaštvo, što nije učinio i što dodatno otežava njegovu dostupnost pravosuđu", naveo je Arnautović.

Gangulyju i GIKIL-u se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

"Zbog propuštanja ulaganja u ekološke projekte, različita vještačenja i stručne analize zraka, vode i tla, nakon nekoliko događaja u kojima je došlo do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca tokom 2018. godine, utvrđeno je da je emisija štetnih i otrovnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene", stoji u opužnici.

Također, navodi se da su optuženi postupali suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, kojim je propisano da se prilikom upravljanja opasnim supstancama ili kada se primjenjuju opasne tehnologije u proizvodnji, moraju preduzeti sve potrebne zaštitne i sigurnosne mjere kojima se opasnost po okoliš svodi na najniži stepen ili se eliminira te se tako onečišćenjem okoliša konstantno izaziva opasnost po zdravlje ljudi, ali i životinjskog i biljnog svijeta.

"Tužilaštvo je sprovelo detaljnu istragu u ovom predmetu u saradnji s MUP-om TK, federalnim vodnim i okolišnim inspektorima, a u istragu su bili uključeni i vještaci i stručne osobe u oblasti okoliša, kantonalne inspekcije, firma za kvalitet, standardizaciju i ekologiju, kao i Agencija za vodno područje sliva rijeke Save", istakao je Arnautović.

Uz optužnicu su nadležnom sudu priloženi brojni dokazi kao što su vještačenja, stručne analize, zapisnici o inspekcijskom nadzoru i drugi dokazni materijali.

Općinskom sudu u Lukavcu je predloženo i da se Gangulyju izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti na odgovornoj poziciji u javnim ili privatnim preduzećima u BiH u trajanju od pet godina.

Ganguly je slična krivična djela počinio ranije i u Srbiji. S druge strane, procesno zakonodvatsvo BiH ne poznaje mogućnost suđenja u odsustvu te se Gangulyju neće moći suditi na ovakav način.

Ukoliko bi došlo do razdvajanja postupka u kojem su navedeni Ganguly i GIKIL, protiv ove kompanije mogao bi se voditi krivični postupak.

Prema nezvaničnim saznanjima, bivši direktor GIKIL-a trenutno se nalazi u Engleskoj.