Sud BiH
0

Potvrđena optužnica Neškoviću i Iliću za genocid u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 20. septembra 2010. godine, optužnicu u predmetu Dragan Nešković i drugi, koja Dragana Neškovića i Zorana Ilića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Nešković i Ilić, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina, Specijalne brigade policije MUP-a RS, dana 12. i 13. jula 1995. godine, u naselju Budak blizu Potočara, naoružani automatskim puškama, učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća s ciljem sakupljanja bošnjačkog stanovništva i sprovođenja u UN bazu u Potočarima.

Kako se nadalje navodi u optužnici, optuženi Nešković i Ilić su, dana 13. i 14. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Centra za obuku Jahorina, duž ceste Kravica-Konjević Polje, zarobljavali muškarce Bošnjake, koji su u grupama odvođeni u ZZ “Kravica”, gdje su pogubljeni. Optuženi Nešković je, navodno, naredio dvojici, njemu poznatih pripadnika pomenutog Centra, da liše života dva zarobljena muškaca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Optuženi Ilić navodno je, pojedinačnim ispaljivanjem metaka iz automatskog oružja, u gomilu tijela, prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “ovjeravanje” da li ima preživjelih. Ilić je dana 17. jula 1995. godine, navodno, u mjestu Jelah, po prijekom postupku pogubio jednog zarobljenog muškarca Bošnjaka.