{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića za zločin u Srebrenici

S
14.9.2010. u 14:20
0
0
Optužnica protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića za zločin u Srebrenici
0
Optužnica protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića za zločin u Srebrenici
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Neškovića (37) i Zorana Ilića (37), koji su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine.
Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se Nešković, nastanjen na Sokocu, i Ilić, sa prebivalištem u Srebrenici, terete da su kao pripadnici Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, od 10. do 19. jula 1995. godine, učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Srebrenica.

U optužnici se navodi da su Nešković i Ilić u naselju Budak, 12. i 13. jula 1995. godine naoružani automatskim puškama, učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća s ciljem sakupljanja stanovništva i sprovođenja u bazu UN u Potočarima. Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su svjesni da će Bošnjaci iz Potočara biti premješteni na područja pod kontrolom Armije BiH.

U Potočarima su civili muškarci odvojeni od njihovih porodica, a zatim zatvoreni u "bijeloj kući" u Potočarima, koju su obezbjeđivali pripadnici Centra za obuku Jahorina, odatle autobusima prevezeni u Bratunac, a zatim na mjesta pogubljenja na širem području opštine Zvornik.

Nešković se tereti da je 13. i 14. jula 1995. godine, u skladištu Zemljoradničke zadruge "Kravica", naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra za obuku Jahorina da ubiju dva zarobljena Bošnjaka, što su oni i učinili.

Ilić se tereti da je, pojedinačnim ispaljivanjem metaka iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika vršio "provjeravanje" da li je neko od ustrijeljenih zarobljenika preživio, kao i da je 17.jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenog Bošnjaka.

Optuženi se terete da su vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubijanjem zarobljenih muškaraca Bošnjaka, prisilnim premještanjem civilnog bošnjačkog stanovništva, zarobljavanjem muškaraca Bošnjaka i drugim nečovječnim radnjama, čime su učinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U Tužilaštvu BiH potvrđeno je Srni da je podignuto između 20 i 30 optužnica koje se odnose na zločin počinjen u Srebrenici. Sudski proces pod nazivom " Kravica ", u kojem je procesuirano 11 lica, okončan je izricanjem presude za pet optuženih, dok ih je šestoro oslobođeno krivice.

Izvor iz Tužilaštva je naveo da ima i dosta pojedinačnih slučajeva koji su završeni, onih koji su u fazi procesuiranja, kao i onih koji tek trebaju da se pokrenu pred Sudom BiH.

"Detaljnu statistiku o broju optuženih za zločine u Srebrenici tek treba uraditi. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama, za zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici optuženo između 20 i 30 osumnjičenih", rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Nešković i Ilić ranije su uhapšeni. Sud BiH Neškoviću je u avgustu odredio pritvor do 25. septembra. Ilić je početkom januara pušten iz pritvora i određene su mu određene mjere zabrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: