Muhamed Budimlić
0

Potrebno izmijeniti Pravilnik o unutrašnjim poslovima KS

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Jedna od tačaka na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo (KS) bila je rasprava o izmjenama u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali se Vlada o njemu danas nije izjašnjavala nego je izjašnjavanje odgođeno za sedam dana.

Kako je u izjavi za Fenu kazao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić o ovoj tematici bilo je mnogo govora u javnosti i medijima, a kako kaže najviše se radi o spekulacijama te dodaje da je rasprava vođena korektno, a za izjašnjavanje ostavljeno je još sedam dana da bi ministri razmotrili odgovore na pitanja koja su danas dobili.

Ministar Budimlić još jednom je istaknuo potrebu donošenja novog pravilnika, jer će se u njemu ispraviti "nezakonito donošenje pravilnika 2010. godine u kojem su napravljene dvije greške jedna je proceduralne, a druga pravne prirode".

Proceduralna greška se odnosila na nepoštivanje postupka donošenja gdje se jedna kadrovska služba, koja je standard u svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, a koja je postojala i u MUP-u KS-a do 2010. godine, podijelila na dvije službe pri čemu nije konsultiran direktor uprave administracije pod čijom je ingerencijom bila jedinstvena služba.

Druga primjedba na pravilnik odnosi se na ignoriranje člana 28. važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima u kojem stoji da Pravilnik mora biti u skladu s UN-smjernicama o organizaciji policije u Federaciji BiH u kome se izričito zabranjuje policijskim službenicima da se bave kadrovskim poslovima, nabavkama te administrativnim poslovima.

"Utvrdili smo da postoji nezakonitost u važećem Pravilniku, a zbog aktuelnih problema u MUP-u o pitanju vođenja kadrovskih evidencija, procjena je da postoji potreba izmjene Pravilnika u tom smjeru", tvrdi ministar.

Na sjednici Vlade KS-a bili su i predstavnici OHR-a, a u izjavi za Fenu iz OHR-a je rečeno da je OHR reagirao usljed zabrinutosti zbog potencijalnog kršenja zakona.

"OHR i međunarodna zajednica općenito žele vidjeti policiju koja je profesionalna i nezavisna od političkog uticaja. Policija treba odgovarati građanima kojima služi. Da bismo pomogli u ostvarenju tog cilja, održavamo redovne kontakte sa strankama i drugim zvaničnicima", rečeno je iz OHR-a.