|

Potreban zakon o kažnjavanju poricanja holokausta u BiH

Potreban zakon o kažnjavanju poricanja holokausta u BiH
0
F
FENA
26.1.2011. u 19:18
3
komentara
0

dijeljenja
Potreban zakon o kažnjavanju poricanja holokausta u BiH
Društvo za ugrožene narode, povodom obilježavanja 27. januara – Dana holokausta, od OUN-a traži novu strategiju u sprečavanju zločina protiv civilnog stanovništva i genocida, a od Parlamenta BiH hitno usvajanje zakona o kažnjavanju poricanja holokausta i genocida.
Povodom obilježavanja 27. januara – Dana sjećanja na holokaust, Društvo za ugrožene narode za BiH odaje počast milionima Jevreja koji su zbog nacističke mržnje deportovani i ubijani u koncentracionim logorima Njemačke, Poljske, Austrije i drugih evropskih zemalja. Stradanje Jevreja navelo je velike sile da nakon Drugog svjetskog rata usvoje Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode.

Dodaje se da su se i pored svečanog obećanja „nikada više” masovno protjerivanje, masovno ubijanje, silovanje i genocid dogodili u Kambodži (1975), u Bosni i Hercegovini (1992), u Ruandi (1994), u Darfuru (2003). UN ne samo da nije primijenio Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, već je dozvolio da se pod njegovom „zaštitom“ u enklavi Srebrenica dogodi genocid.

“Tražimo promjenu načina na koji međunarodna zajednica reagira na sistematske zločine protiv civilnog stanovništva, a posebno genocida. Od Parlamenta BiH tražimo hitno usvajanje zakona o kažnjavanju poricanja holokausta i genocida”, istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...