BiH
4

Potpisani sporazumi s Latvijom i Češkom o međunarodnom cestovnom transportu

FENA
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić učestvuje na godišnjem trodnevnom samitu zemalja članica Međunarodnog transportnog foruma, koji se održava u Leipzigu od 22. do 25. maja ove godine, sa fokusom na budućnost finansiranja transporta.

Ministar Hadžić je prvog dana konferencije sudjelovao na ministarskom sastanku posvećenom "Investiranju s ciljem rasta".

Ministri članica Međunarodnog transportnog foruma su se na plenarnom susretu dotakli i tema privatno-javnog partnerstva u izgradnji transportne infrastrukture, pitanja finansijske održivosti civilnog zrakoplovstva, modaliteta privlačenja privatnog finansiranja i osiguranja predvidljivog finansiranja, te definiranja prioriteta potrošnje u oblasti transporta.

Na marginama konferencije, ministar Hadžić se susreo s ministrom transporta Republike Latvije Anrijsom Matissom.

Tom prilikom je potpisan Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Latvije o međunarodnom cestovnom transportu.

Ministar Hadžić je u Leipzigu imao i bilateralni susret s ministrom transporta Republike Češke Zbyněkom Stanjurom.

Nakon bilateralnog sastanka, ministri Hadžić i Stanjura potpisali su Sporazum između Bosne i Hercegovine i Češke Republike i o međunarodnom cestovnom transportu.

Potpisivanjem tog sporazuma riješeno je pitanje tranzita cestovnog transporta kroz Češku Republiku za bh. prijevoznike.

Ministar Hadžić je razgovarao i s ministarom transporta i infrastrukture Republike Italije Mauriziom Lupijem o unapređenju saradnje u oblasti transporta između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

Tom prilikom su započete aktivnosti oko ugovaranja termina posebnog bilateralnog susreta na ministarskom nivou, čije je održavanje planirano u drugoj polovini tekuće godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.