{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peulić: Strani operateri mogu ući na bh. željeznice

F
17.4.2013. u 13:34
18
6
Peulić: Strani operateri mogu ući na bh. željeznice
18
Peulić: Strani operateri mogu ući na bh. željeznice
"U Bosni i Hercegovini postoje zakonske pretpostavke da strani operateri uđu na bh. željeznice. Ukoliko ne dođe do reformi postojećih državnih operatera u BiH, postoji opasnost da i taj dio posla preuzmu strane kompanije", izjavio je danas na pres konferenciji zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Velibor Peulić, komentirajući aktuelno stanje i dešavanja u entitetskim željeznicama i željezničkom transportu.
On je istaknuo da je za definiranje pravaca razvoja željezničkog transporta neohodno pristupiti izradi strategije te preispitati aktivnosti i djelovanja menadžmenta u željeznicama, navodeći da postoje norme i standardi u vezi sa obavljanjem transporta i potrebnim brojem izvršilaca u svakoj željezničkoj kompaniji.

Peulić je, također, kazao da je prije rata u BiH željeznicama prevoženo 30 miliona tona roba, međutim, danas je situacija takva da je 90 posto svih transportnih teretnih tokova usmjereno na drumski saobraćaj, što će dovesti do stvaranja "uskih grla" na tri granična prijelaza određena za prelazak roba ulaskom Hrvatske u EU.

On je dodao da će Vanjskotrgovinska komora BiH biti aktivni partner u pronalaženju olakšavajućih modela, uvođenjem pojednostavljenih metoda carinjenja roba i smanjenjem zadržavanja roba, kao i povećanjem konkurentnosti domaćih transportnih kompanija i njihovom većom uposlenošću.

Direktor Sektora za transport i komunikacije u Vanjskotrgovinskoj komori Zijad Sinanović predstavio je program tradicionalnih proljetnih susreta bh. međunarodnih cestovnih prijevoznika o temi "Aktuelna kretanja u međunarodnom cestovnom prijevozu”, 20. i 21. aprila u Banji Vrućici u Tesliću, koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH.

Cilj susreta je upoznavanje prijevoznika o aktuelnim dešavanjima u EU, susjednim zemljama i Bosni i Hercegovini. Svrha susreta je razmjena informacija i detektiranje otvorenih pitanja, kao i mogućih načina njihovog rješavanja.

Posebne teme skupa bit će posvećene poslovanju bh. prijevoznika nakon ulasku Republike Hrvatske u EU, kao i Pravilniku o načinu i postupku usklađivanja i registracije redova voženje međunarodnog linijskog prijevoza putnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: