{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala

F
3.3.2011. u 17:34
0
0
Potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala
0
Potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i sekretar državne sigurnosti Kraljevine Španije Antonio Camacho Vizcaino, potpisali su danas u Madridu Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organizovanog kriminala.
Ovaj sporazum će omogučiti jačanje operativne saradnje između nadležnih organa dviju država u borbi protiv međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, nezakonitog uzgoja, proizvodnje i prometa opojnim drogama, nezakonitih migracija i trgovine ljudima, krivotvorenja i mijenjanja bilo koje vrste dokumenata, borbi protiv korupcije, kao i razmjenu informacija, ekspertiza i oficira za vezu.

Tokom boravka u Madridu ministar sigurnosti Ahmetović je zajedno sa ostalim članovima delegacije posjetio Centar za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Specijalnu antiterorističku jedinicu kao i Centar za forenziku.

Ministar Ahmetović se također susreo sa tri policijska službenika koji su učestvovali u lišavanju slobode Veselina Vlahovića Batka, a koji je izručen Bosni i Hercegovini 27. augusta 2010. godine. Ovom prilikom ministar Ahmetović se, uime svih nevino nastradalih građana Bosne i Hercegovine, zahvalio na uspješno izvedenoj akciji hapšenja i ekstradicije Veselina Vlahovića Batka u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom bilateralnog sastanka sa sekretarom državne sigurnosti Vizcainom, ministar Ahmetović je zahvalio na nesebičnoj pomoći koju je Španija proteklih godina pružala Bosni i Hercegovini, posebno u procesu obnove i rekontrukcije naše zemlje, kao i u procesu integracije u NATO i Evropsku uniju, s posebnim osvrtom na podršku i pomoć u procesu vizne liberalizacije.

Na sastanku je inicirana i saradnja na području zaštite tajnih podataka između BiH i Španije, kroz pokretanje incijative za zaključivanje bilateralnog sporazuma o zaštiti tajnih podataka, uspostava institucionalne saradnje na polju migracija kao i skoro potpisivanje protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade kraljevine Španije o implementaciji sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba s ilegalnim boravkom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: