{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmetović na sastanku ministara o saradnji u oblasti granične sigurnosti

S
1.3.2011. u 13:38
0
0
Ahmetović na sastanku ministara o saradnji u oblasti granične sigurnosti
0
Ahmetović na sastanku ministara o saradnji u oblasti granične sigurnosti
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prisustvuje danas Osmoj godišnjoj Ministarskoj konferenciji o saradnji u oblasti granične sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.
Konferenciju je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Slovenije i Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF), a prisustvuju joj ministri osam zemalja regiona.

Ministar Ahmetović se u svom obraćanju osvrnuo na tri važna područja u kojima je Bosna i Hercegovina imala pomoć od DCAF-a, a to su liberalizacija viznog režima, integrisano upravljanje granicom i unaprjeđenje saradnje sa susjednim zemljama.

“Kroz ispunjavanje obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima u zemlje Šengena, učinili smo ogroman napredak u izgradnji sistema sigurnosti, skladno evropskim standardima, i na taj način potvrdili spremnost da budemo dobar partner Evropskoj uniji u izgradnji sigurnog okruženja za sve naše građane” istakao je ministar Ahmetović u današnjem izlaganju.

Kao jedno od rješenja za uspješniju borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, ministar Ahmetović je naveo mogućnost uspostavljanja zajedničkih centara za saradnju policije i carine što predviđa Konvencija o policijskoj saradnji zemalja u Jugoistočnoj Evropi.

„Intenziviranje operativne saradnje i razmjena operativnih informacija između država predstavlja jedan od prioriteta Evropske unije s ciljem efikasne i efektivne borbe protiv prekograničnog kriminala“ rekao je ministar Ahmetović.

Ministarstvo sigurnosti BiH, će u svom budućem radu, punu pažnju posvetiti jačanju procesa integrisanog upravljanja granicom.

“Nastavit ćemo da usklađujemo legislativu sa evropskim standardima, a rad stručnjaka zemalja članica Evropske unije angažovanih u okviru twining projekta podrške integrisanom upravljanju granicom u BIH olakšat će nam ovaj posao” zaključio je ministar Ahmetović.

Na marginama konferencije potpisana je "Ministarska deklaracije o graničnoj sigurnosti i saradnji" od strane svih učesnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: