{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Ljubljani završena konferencija o graničnoj saradnji

F
1.3.2011. u 23:59
0
0
U Ljubljani završena konferencija o graničnoj saradnji
0
U Ljubljani završena konferencija o graničnoj saradnji
Potpisom zajedničke izjave o načelima saradnje u području rada policija i graničnog nadzora u utorak je u Ljubljani završio dvodnevan regionalni sastanak ministara i dužnosnika ministarstava unutarnjih poslova Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Moldavije.
Kako je na završetku konferencije rekla slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, u prošloj je godini u području upravljanja granicama u jugoistočnoj Evropi napravljen velik napredak, što je uz liberalizaciju viznog režima za građane nekih država omogućilo daljnju stabilizaciju toga prostora.

"Sigurnost na granicama i uspješnu kontrolu možemo osigurati samo cjelovitim pristupom koji uključuje i politiku azila, migracijsku politiku, politiku suzbijanja terorizma i borbe protiv organiziranog kriminala. Takav je pristup vrlo bitan za sigurnost i u regiji i u Evropskoj uniji", rekla je slovenska ministrica kao domaćin sastanka.

Tradicionalna konferencija, na kojoj su razmijenjena iskustva s područja sigurnosti i čuvanja granica, ovaj put i u okviru očekivana širenja Evropske unije i budućeg proširenja schengenskog prostora, održana je po projektu Centra za demokratski nadzor oružanih snaga
(DCAF) iz Ženeve, uz potporu više evropskih agencija i ustanova.

U okviru projekta koji razvija DCAF zemlje u jugoistočnoj Evropi svake godine postižu napredak i poboljšanja u nadzoru i upravljanju granicama, imajući u vidu budućnost članstva u Evropskoj uniji i mjerila saradnje u evropskom schegenskom prostoru bez granica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: