BiH
0

Potpisan Protokol o zaštiti djece koja borave na ulicama KS

FENA
Foto: Kanton Sarajevo
Foto: Kanton Sarajevo
Protokol o zaštiti djece koja borave na ulicama Kantona Sarajevo potpisali su danas ministrica rada socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Velida Memić, ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić, direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad Mirsada Poturković te uime ministra obrazovanja, nauke i mladih Fahrudina Oručevića, sekretarka ovog ministarstva Ljiljana Prelčec.

Ovaj protokol naknadno potpisat će i ministar zdravstva KS-a Zlatko Vuković, koji je danas bio spriječen prisustvovati potpisivanju, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Istaknuto je da su svi potpisnici današnjeg Protokola, kao i Vlada Kantona Sarajevo, istog opredjeljenja prema kojem su djeca u svim segmentima zaštite njihova prioritetna briga, posebno djeca koja su socijalno isključena te kontinuirano izložena raznim vidovima zloupotrebe.

Naglašeno je da su, osim potpisnika Protokola, najznačajniju ulogu u uspostavljanju i dosadašnjem radu ovog centra imali Ambasada Kraljevine Norveške i Nevladina organizacija "Save the Children" iz Norveške koja je započela implementiranje Projekta na zaštiti zanemarene i zapuštene djece u aprilu 2009. godine iz kojeg je proisteklo formiranje Dnevnog centra i do danas ga kontinuirano finansirala, te timu mladih ljudi koji radi u centru konstantno pružala stručnu pomoć.

Po riječima direktorice Poturković, za daljnji rad ovog centra potrebno je osigurati oko 100.000 KM godišnje. Istakla je i da se nada da će se ova sredstva uspjeti osigurati da bi centar mogao nastaviti svoju humanu misiju pružanja neophodne pomoći djeci uzrasta od pet do 15 godina, ali i njihovim roditeljima.

"Do sada je kroz ovaj centar prošlo 380-oro djece kao korisnika raznih vidova naše pomoći, a njih 100 je legaliziralo svoje postojanje upisom u matične knjige rođenih, 60 ih je upisano prvi put u škole, dok je gotovo svima pružen neki vid zdravstvene zaštite", navela je Poturković.

Nakon potpisivanja Protokola prikazan je i dokumentarni film pod nazivom "Djeca Centra", koji je na najbolji način svim prisutnim predočio način rada i funkcioniranja ovog dnevnog centra.