{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je novootvoreni Disciplinski centar za maloljetnike u Sarajevu

F
15.5.2012. u 14:59
1
86
Ovo je novootvoreni Disciplinski centar za maloljetnike u Sarajevu
1
Prigodnim govorima danas je u Sarajevu zvanično otvorena Kantonalna javna ustanova "Disciplinski centar za maloljetnike" Kantona Sarajevo u kojem će moći boraviti 24 maloljetna prijestupnika.
Vlada Kantona Sarajevo, osnovala je ovu javnu ustanovu još 2004. godine, a za kupovinu, sanaciju i adaptaciju danas otvorenog objekta izdvojila je 1,3 miliona KM. Predviđeno je u da u Centar budu smješteni maloljetni prijestupnici kojima je izrečena kratkotrajna odgojna mjera.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je da se radi o drugom centru ovog tipa u Federaciji BiH, a upravo izdvajanjem sredstava za centar Vlada KS-a želi pokazati koliko je važno baviti se oslobađanjem društva od ovakve pojave.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić izjavila je novinarima da iako je kapacitet ovog centra veći od prethodnog, ipak je primarna prevencija cilj svih karika u lancu sprječavanja maloljetničke delinkvencije.

Direktor Disciplinskog centra Samir Suljagić izrazio je nadu da će sadašnji kapaciteti Centra biti dovoljni za potrebe Kantona Sarajevo, jer će se dobrom organizacijom u Centru moći zbrinuti stotinu maloljetnih prijestupnika godišnje.

"Centar ispunjava stroge međunarodne standarde ovakvih ustanova. Radi se o ustanovi otvorenog tipa u koju dolaze maloljetnici koji se trajno ne izdvajaju iz svojih društvenih sredina", pojašnjava Suljagić.

Maloljetnicima će na raspolaganju biti učionica za obrazovne aktivnosti, kompjuterska, sportska sala, a s maloljetnicima će raditi stručni timovi koje čine socijalni radnik, pedagog i psiholog te odgajatelj. U Centru će raditi 11 stručnih uposlenika koji su raspoređeni u tri smjene.

Inspektor za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Kantona Sarajevo Mićo Letić smatra da je otvaranje ovakvog centra prvi od koraka za sistemsko rješavanje problema maloljetničke delinkvencije, jer ukoliko se maloljetnicima koji dođu u sukob sa zakonom ne posveti pažnja oni postaju punoljetni izvršioci krivičnih djela što uzrokuje pogoršanje sigurnosne situacije.

"Za prva tri mjeseca 2012. godine maloljetničko prijestupništvo je u padu za 50 posto, ali mene više brine sve brutalniji i suroviji način izvršenja krivičnog djela", potcrtava Letić.

Na izdržavanje odgojne mjere sud je u prva četiri mjeseca ove godine uputio 37 maloljetnika, dok su centri za socijalni rad, škole i roditelji na izdržavanje ovakve mjere uputili zahtjev za 15 maloljetnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: