Vrijedan 1,3 miliona KM
1

Ovo je novootvoreni Disciplinski centar za maloljetnike u Sarajevu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prigodnim govorima danas je u Sarajevu zvanično otvorena Kantonalna javna ustanova "Disciplinski centar za maloljetnike" Kantona Sarajevo u kojem će moći boraviti 24 maloljetna prijestupnika.

Vlada Kantona Sarajevo, osnovala je ovu javnu ustanovu još 2004. godine, a za kupovinu, sanaciju i adaptaciju danas otvorenog objekta izdvojila je 1,3 miliona KM. Predviđeno je u da u Centar budu smješteni maloljetni prijestupnici kojima je izrečena kratkotrajna odgojna mjera.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je da se radi o drugom centru ovog tipa u Federaciji BiH, a upravo izdvajanjem sredstava za centar Vlada KS-a želi pokazati koliko je važno baviti se oslobađanjem društva od ovakve pojave.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić izjavila je novinarima da iako je kapacitet ovog centra veći od prethodnog, ipak je primarna prevencija cilj svih karika u lancu sprječavanja maloljetničke delinkvencije.

Direktor Disciplinskog centra Samir Suljagić izrazio je nadu da će sadašnji kapaciteti Centra biti dovoljni za potrebe Kantona Sarajevo, jer će se dobrom organizacijom u Centru moći zbrinuti stotinu maloljetnih prijestupnika godišnje.

"Centar ispunjava stroge međunarodne standarde ovakvih ustanova. Radi se o ustanovi otvorenog tipa u koju dolaze maloljetnici koji se trajno ne izdvajaju iz svojih društvenih sredina", pojašnjava Suljagić.

Maloljetnicima će na raspolaganju biti učionica za obrazovne aktivnosti, kompjuterska, sportska sala, a s maloljetnicima će raditi stručni timovi koje čine socijalni radnik, pedagog i psiholog te odgajatelj. U Centru će raditi 11 stručnih uposlenika koji su raspoređeni u tri smjene.

Inspektor za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Kantona Sarajevo Mićo Letić smatra da je otvaranje ovakvog centra prvi od koraka za sistemsko rješavanje problema maloljetničke delinkvencije, jer ukoliko se maloljetnicima koji dođu u sukob sa zakonom ne posveti pažnja oni postaju punoljetni izvršioci krivičnih djela što uzrokuje pogoršanje sigurnosne situacije.

"Za prva tri mjeseca 2012. godine maloljetničko prijestupništvo je u padu za 50 posto, ali mene više brine sve brutalniji i suroviji način izvršenja krivičnog djela", potcrtava Letić.

Na izdržavanje odgojne mjere sud je u prva četiri mjeseca ove godine uputio 37 maloljetnika, dok su centri za socijalni rad, škole i roditelji na izdržavanje ovakve mjere uputili zahtjev za 15 maloljetnika.