Povećanje kapaciteta za 50 posto
0

FOTO / Disciplinski centar za maloljetnike od maja na Barama

Klix.ba
Krajem aprila ove godine KJU Disciplinski centar za maloljetnike preselit će iz unajmljenog objekta u Hotonju u sanirani i adaptirani objekt na Barama. Objekt u rekonstrukciji je krajem protekle sedmice, sa direktorom ove ustanove Samirom Suljagićem, obišla ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.
U toku su završni radovi na objektu, a kako je kazao direktor ove kantonalne javne ustanove Samir Suljagić, zvanično otvorenje novog objekta je planirano polovinom maja.

Radnici firme Unigradnja, koja je izvođač radova, završavaju molerske radove i postavljaju rasvjetu na objekt te vrše pripreme za asfaltiranje pristupnog puta objektu.

"Preseljenjem u novi objekt smještajni kapaciteti za maloljetnike će biti povećani za oko 50 posto, što će biti dovoljno za njihov cjelodnevni i poludnevni boravak u Centru", kazao je direktor Suljagić te istakao da je u ovoj ustanovi do sada bilo smješteno oko 200 štićenika, dok je, izvan ustanove, na godišnjem nivou na području Kantona Sarajevo Disciplinski centar pružao pomoć za oko 2.000 maloljetnika kroz projekte primarne prevencije.

U sklopu novog objekta će biti prostorije za dnevni boravak i radno-okupacionu terapiju, učionica za obrazovne aktivnosti, kao i prostori za individualni i grupni rad, sportske aktivnosti te administrativne poslove. Na prvom spratu nalazi se i prostor predviđen za botaničku baštu u kojoj će štićenici Disciplinskog centra razvijati kreativne i radne sposobnosti i navike.

Ukupna površina objekta je 618 metara kvadratnih, uz pripadajućih 400 metara kvadratnih dvorišta.

"Za kupovinu i rekonstrukciju objekta u koji će biti smješten Disciplinski centar Vlada KS je, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice izdvojila oko 1.300.000,00 KM", istakla je ministrica Memić.