BiH
1

Načelnik Vogošće potpisao sporazum o zaštiti djece

FENA
Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktorica JU "Kantonalni centar za socijalni rad" Mirsada Poturković potpisali su danas sporazum za realizaciju Projekta "Dnevni centar" za djecu koja obavljaju rad na ulici.

Ovaj centar egzistira već tri godine. Kroz centar je prošlo više od 370-oro djece, od tog broja 60-oro djece je upisano prvi put u školu dok je njih 40 upisano u matičnu knjigu rođenih, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Vogošća.

Cilj projekta je pružiti podršku i zaštitu djeci i mladima koji su izloženi riziku trgovine ljudima, pružiti podršku u sprječavanju eksploatacije djece u svrhu rada kao i podrška u ostvarivanju zakonom propisanih prava (pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštiu djece, prava iz oblasti socijalne zaštite).

Osim navedenog Projektom je planiran i rad na terenu, sklanjanje s ulice, posjeta lokalnim zajednicama i porodicama djece koja se nalaze u riziku od negativnih elemenata rada na ulici.

Po riječima načelnika Smajića Općina Vogošća je među prvima podržala Projekt i nastavit će i ubuduće pomagati slične projekte koji se odnose na zaštitu djece i mladih da bi se toj populaciji osigurali normalni uvjeti za život.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.