BiH
0

Potpisan memorandum o saradnji BiH i Srbije u oblasti sporta i omladinske politike

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministrica omladine i sporta Republike Srbije Alisa Marić potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike.

Nović je naglasio da danas potpisani dokument otvara novu stranicu saradnje između dvije zemlje u oblasti omladine i sporta.

"Također, stvaraju se uslovi za podsticanje raznih aspekata razvoja sporta i omladinskih aktivnosti, kako u našim državama i između njih, tako i u smislu zajedničkog učešća na međunarodnom nivou gdje je nužno usaglašavanje zakonskih rješenja sa međunarodnim konvencijama. Važno je napomenuti da se na ovaj način pokazuje i opredjeljenost za razvoj dobrosusjedskih odnosa, te da se promoviše regionalna saradnja, mir i stabilnost, što je u duhu postulata Evropske unije i procesa približavanja evropskim integracijama, čemu svi mi težimo“, rekao je ministar Nović.

Ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Alisa Marić istakla je veliki značaj regionalne saradnje: "Regionalna saradnja je naročito bitna za mlade ljude i sportiste. Mi imamo Zakon o mladima i Zakon o sportu, ali je razmjena iskustava dobrodošla“.

Potpisivanje Memoranduma, koji će omogućiti dalju razmjenu znanja i iskustava iz oblasti omladinske politike i sporta, predstavlja krajnji rezultat intenzivne saradnje dvije države u ovim oblastima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovim Memorandumom se šalje jasna poruka o postojanju dobre volje za intenziviranjem regionalne saradnje u cilju što boljeg života svih mladih ljudi u regionu, a njegovim stupanjem na snagu bit će omogućena dalja realizacija niza zajedničkih aktivnosti između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.