Minama ugroženo 540.000 ljudi
31

"Posudite svoju nogu" i solidarišite se sa žrtvama mina 4. aprila

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bh. građani i 18 godina nakon rata žive u opasnosti od mina. Sumnja se da su još 1.262 kilometra kvadratna prekrivena minama, a to područje obuhvata 1.417 lokalnih zajednica u kojima živi 540.000 ljudi. Kako bi se podigla svijest o ovom problemu u mjesecu martu širom svijeta provodi se kampanja "Posudi svoju nogu".
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Mine predstavljaju veliki problem za BiH, ne samo za sigurnost i zdravlje njenih stanovnika, već je i velika prepreka za socio-ekonomski razvoj BiH. Cilj kampanje "Posudi svoju nogu" je pomoći žrtvama od mina i njihovim porodicama da se uključe u lokalnu zajednicu, vratiti im dostojanstvo i omogućiti da privređuju i zarađuju samostalno. Odgovornost je na svima nama", rekla je Amela Ćosović-Medić, voditeljica Sektora za sigurnost i pravdu UNDP-a BiH.

Kampanja u BiH se provodi i pod sloganom "BiH bez novih žrtava mina" i trajat će do 4. aprila, kada se obilježava međunarodni Dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina. Cilj je da se kroz simboličan akt zavrtanja nogavice pantalona skrene pažnja na posljedice prisustva mina i pruži podrška žrtvama mina u procesu oporavka i integracije.

"Kampanja se od 1. marta provodi u 40 zemalja svijeta, a do 4. aprila očekujemo da će se taj broj povećati na 70 zemalja, među kojima su Etiopija, Sirija, Kambodža, Afganistan, Kenija, SAD... Fokus kampanje je na žrtvama koje se nalaze u 59 zemalja svijeta koje su izrazito ugrožene minama", rekao je Amir Mujanović, izvršni direktor Incijative preživjelih od mina.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Od 1996. godine od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava smrtno je stradalo 1690 osoba, od kojih 237 djece i 46 deminera. Prema Konvenciji o zabrani mina, čija je BiH potpisnica, naša zemlja se obavezala da će biti očišćena od mina do 2019. godine. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava taj proces je usporen u posljednje četiri godine.

"Dosta posla je pred nama i treba dosta napora da se uloži kako bismo ispoštovali taj rok. Mi vjerujemo da ćemo, uz pomoć Međunarodne zajednice, uskoro biti zemlja bez mina", kazao je Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora za podršku BHMAC-a.

Kampanju "Posudi svoju nogu" provodi nevladina organizacija Inicijativa preživjelih od mina, uz podršku UNDP-a, ICBL-a, BHMAC-a i Koalicije za uključivanje protuminskih akcija u razvojne programe.