{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasnost od mina još uvijek postoji

F
2.4.2013. u 17:04
0
1
Opasnost od mina još uvijek postoji
0
Opasnost od mina još uvijek postoji
Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti na opasnost od mina i pomoći žrtvama mina i četrnaeste godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina, Komisija za deminiranje u BiH naglašava da opasnost od mina u BiH još uvijek postoji.
Veličina sumnjive površine u BiH iznosi 1.265 km² ili 2,5 posto ukupne površine, dok je broj neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) procijenjen na 120 000 komada zaostalih iz rata. Direktno je ugroženo 1.417 zajednica sa oko 540.000 građana, te je veoma važno da se svi odgovorni uključe u proces deminiranja kako bi bili ispunjeni zadaci iz Strategije o protuminskom djelovanju u BiH 2009.-2019. "BiH bez mina".

Komisija za deminiranje u BiH ističe važnost pomoći žrtvama mina, te iznalaženja rješenja za uključenost ove kategorije građana u sve tokove života.

U BiH je 6.268 osoba preživjelo neki vid povrede od mina i s pravom očekuju pomoć i podršku. Pored procesa deminiranja, isključivanja sumnjive površine i pomoći žrtvama mina, posebna pažnja mora se posvetiti upozoravanju na opasnosti od mina, te edukaciji stanovništva, posebno mladih. Komisija za deminiranje u BiH posebno naglašava značaj rada deminera koji, svakodnevno riskirajući svoj život, rade za bolje sutra u Bosni i Hercegovini i poziva sve odgovorne da rade na rješavanju pitanja statusa deminera.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, Komisija za deminiranje BiH, zahvaljuje svim donatorima, posebno građanima i vladama Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Kanade, Njemačke, Japana, Švicarske, Luksemburga, Češke, Austrije, Belgije i Evropskoj uniji.

Podsjeća se i na podršku međunarodnih organizacija (UNDP, OSCE,MANMADE), javnih preduzeća, privrednih društava i nevladinih organizacija.

Komisija za deminiranje ističe saradnju sa ITF fondom koji radi na prikupljanju donatorskih sredstava za deminiranje u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: