BiH
14

Postoji li skupštinska većina u KS: Pecikoza napustio Klub zastupnika SBB-a

Piše: Er. M.
Fahrudin Pecikoza (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Fahrudin Pecikoza (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zastupnik Fahrudin Pecikoza napustio je Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), potvrdio je za Klix.ba član Kluba SBB-a u Skupštini KS Dževad Rađo.

On je kazao kako su ga stručne službe Skupštine Kantona Sarajevo u petak informisale o tome da je Pecikoza napustio Klub zastupnika SBB-a.

"Mislim da je to uradio iz sopstvenih razloga i da je u tom slučaju samo interes u pitanju, dakle ništa drugo", rekao je Rađo.

Na pitanje koliko će se odlazak Pecikoze odraziti na rad Klub SBB-a, Rađo odgovara da je ovaj klub u Skupštini Kantona Sarajevo funkcionisano i prije nego mu se pridružio Pecikoza.

"Naravno da se neće odraziti. Mi smo radili i bez njega i radit ćemo i dalje ozbiljno kao što smo do sada i radili", zaključio je Rađo.

Podsjećamo, 21. decembra prošle godine nakon smrti Adnana Solakovića i izbora Ismira Juske za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo njih su u Skupštini KS naslijedili Fahrudin Pecikoza i Rasim Lakota.

SBB je prije nekoliko mjeseci napustio i načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je potvrdio kako neće bit kandidat koalicije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) na predstojećim lokalnim izborima.

Aktuelna vladajuća koalicija u Skupštini Kantona Sarajevo koju čine SDA, SBB i BPS trenutno nema skupštinsku većinu. Naime ova koalicija ima ukupno 17 od potrebnih 18 zastupnika s tim što se još uvijek ne znaju statusi samostalnih zastupnika Amela Mekića, Hameda Aljovića i Nermina Bjelaka kojima će se, očigledno, priključiti i Pecikoza.

SDA, SBB i BPS, nakon odlaska Pecikoze, imaju 17 zastupnika, dok je za skupštinsku većinu potrebno 18 ruku. Čini se da bi Kanton Sarajevo ponovo mogao doći u sličnu situaciju kao prije dvije godine kada je tadašnji zastupnik BPS Esed Radeljaš "bio vaga" kada se radilo o preslagivanju skupštinske većine.