Dugogodišnji problem
0

Postignut dogovor o zemljištu: Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu gradi novu zgradu bolnice

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović na današnjem sastanku postigli su dogovor da Grad Zenica dodijeli Vladi ZDK-a pravo građenja na dijelu zemljišta u krugu Kantonalne bolnice Zenica zbog izgradnje potpuno nove zgrade za potrebe ove ustanove.

Sastanak je održan u sjedištu Vlade na poziv premijera Nezira Pivića, a u svjetlu novonastalih okolnosti nakon presude Vrhovnog suda Federacije BiH u vezi vlasništva nad zemljištem i zgradama unutar kruga ove javne ustanove.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada nakon presude Vrhovnog suda odustala od projekta poboljšanja energetske efikasnosti u postojećim zgradama te da u bolničkom krugu želi izgraditi potpuno novu višespratnu zgradu u kojoj bi bila smještena većina službi Kantonalne bolnice.

Dogovoreno je da se odmah pokrenu neophodne procedure, koje podrazumijevaju i dobijanje saglasnosti Vijeća Grada Zenica.

Sastanku su prisustvovali resorni ministri Aida Salčinović (zdravstvo), Adnan Šabani (prostorno uređenje), Dženana Čišija (finansije) i Nebojša Nikolić (pravosuđe), direktor Kantonalne bolnice Tarik Zulović, kao i pravni zastupnik Vlade ZDK-a.

Također, na sastanku je razgovarano o drugim otvorenim pitanjima, kao što je realizacija pomoći mještanjima sela Ljubetovo u sanaciji objekata porušenih u zemljotresu krajem prošle godine, kao i donošenju Urbanističkog plana za Grad Zenica.