BiH
116

Postavljena konstrukcija pješačkog mosta u Nedžarićima

Klix.ba
Radnici građevinske firme "Debos“ započeli su danas montažu pješačkog mosta preko rijeke Miljacke u Nedžarićima.

Most će iz ulice Džemala Bijedića grad Sarajevo povezivati sa Centrom za edukaciju, sport i rekreciju, kojeg Općina Novi Grad Sarajevo gradi u kompleksu nekadašnje kasarne "Safet Zajko“ u Halilovićima.

Radi se o montažnom mostu sa čeličnom konstrukcijom dužine 35 metara i širine tri metra, uz koji će biti izgrađene i pristupne staze i rasvjeta na kompletnoj dionici preko mosta do budućeg Centra "Safet Zajko“, a koji će biti povezan i sa biciklističkom stazom.

Vrijednost projekta koji finansira Općina Novi Grad iznosi oko 258.000 konvertibilnih maraka, a izgradnjom ove komunikacije Centar će biti udaljen od tramvajskog i autobuskog saobraćaja svega stotinjak metara.

Kako je kazao Hamdija Dizdar, savjetnik načelnika Općine Novi Grad, most sa pristupnim stazama će biti kvalitetan pristup Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko“, čije je otvaranje planirano u drugoj polovini septembra.

"U toku su finalni radovi na izgradnji Centra koji će građanima ponuditi sportske sadržaje, kao što su veliki fudbalski teren sa vještačkom travom, atletska staza, tereni za odbojku na pijesku, košarkaški tereni i jako puno prostora za djecu, te parkove, dječija igrališta i sve sadržaje koji će građanima Novog Grada i Sarajeva pružiti jedan ugodan prostor za odmor, sport i rekreaciju“, kazao je Dizdar.

Prema riječima Almira Dauta, poslovođe u firmi "Debos“ izgradnja mosta odvija se predviđenom dinamikom i radovi će biti završeni u predviđenom roku.

"U proteklom periodu urađeni su iskopi s obje strane korita Miljacke, izgrađeni su temelji za oslonac mosta, kao i zidovi na koje će biti naslonjena konstrukcija mosta. Danas ćemo montirati čeličnu konstrukciju mosta tako da očekujemo da ćemo u narednih sedam do deset dana završiti radove zajedno sa kolovoznom konstrukcijom, pločnikom i asfaltiranjem“, rekao je Daut.

Pored pješačkog mosta i biciklističke staze, naši građani će imati mogućnost u Centar doći i automobilom. U toku je rekonstrukcija saobraćajnice pored tržnog centra FIS, koja vodi do Centra za edukaciju, sport, i rekreaciju "Safet Zajko“.