Goražde
0

Postavljen temeljac za dvije zgrade kolektivnog centra Splavište

FENA
Goražde
Goražde
U okviru projekta "Podrška trajnim stambenim rješenjima za najugroženije stanovnike kolektivnog centra Splavište" u Goraždu je danas postavljen temeljac za dvije stambene zgrade u koje će biti trajno smješteno 26 porodica.

Projekt vrijedan milion eura finansira Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) uz podršku UNHCR-a i CRS-a, dok je Općina Goražde osigurala lokaciju, neophodnu infrastrukturu i dozvole za gradnju.

Temeljac za buduće stambene jedinice zajedno su postavili ambasadorica Njemačke u BiH Urlike Maria Knotz i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

"Ovo je za nas poseban projekt i sredstva koja je osigurala vlada Njemačke bit će iskorištena za trajno zbrinjavanje porodica koje žive u nužnom smještaju", kazala je ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

"Radovi su zvanično počeli i mi smo jako sretni jer konačno će ove porodice naći krov nad glavom a veliku zaslugu u tome ima Anđelina Đoli" istakao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Izgradnjom spomenutih stambenih objekata, porodice koje su gotovo dvije decenije od rata živjele bez osnovnih uvjeta za život, suočene s manjkom prostora i grijanja konačno će dobiti adekvatan krov nad glavom.

Na njihov težak položaj ukazala je poznata holivudska glumica Anđelina Đoli prilikom posjete Splavištu u aprilu 2010. godine, koja se kao specijalna izaslanica UNHCR-a u februaru ove godine sastala sa njemačkim federalnim ministrima vanjskih poslova te za ekonomsku saradnju i razvoj a što je za rezultat imalo podršku vlade Njemačke trajnom stambenom zbrinjavanju stanovnika Splavišta, jednog od najgorih od 153 kolektivna centra za interno raseljene osobe u Bosni i Hercegovini.

Dvije nove zgrade socijalnog smještaja, koje će biti u vlasništvu i kojima će upravljati Općina Goražde, otvaraju novi program izgradnje zgrada socijalnog stanovanja za ugrožene stanovnike kolektivnih centara. Završetak radova na njihovoj izgradnji planiran je na proljeće 2013. godine.

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde bit će prvi u BiH u kojem bi već narednog mjeseca trebao biti donesen Zakon o socijalnom stanovanju.