BiH
0

Njemačka donirala 745.000 eura za izgradnju socijalnih stanova u Goraždu

FENA
Goražde
Goražde
Njemačka podržava izgradnju socijalnih stanova za korisnike kolektivnog centra "Splavište" u opštini Goražde.

U tu svrhu Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Njemačke stavlja Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć izbjeglicama (UNHCR) iznos od 745.000 eura na raspolaganje.

U jednom od nužnih smještaja, koje je otvoreno 1992. godine u Goraždu trenutno živi 45 osoba (u 26 domaćinstava), među kojima se nalazi i šestero djece. Neki od korisnika su mentalno ili fizički onesposobljeni. Stanje u kojem se nalaze djelimično oronuli objekti je potpuno nezadovoljavajuće.

Uz pomoć njemačke donacije ovaj kompleks će se srušiti i izgraditi novi objekat sa 25 moderno opremljenih socijalnih stanova.

U jesen 2013. godine korisnici, koje će opština Goražde zbrinuti tokom gradnje, moći će se useliti u svoje nove stanove.

Njemačka Vlada je već u aprilu na "Donatorskoj konferenciji za iznalaženje trajnog rješenja problema izbjeglica na Zapadnom Balkanu" obećala pet miliona eura za izgradnju smještaja.

Njemačka svoju pomoć fokusira na Bosnu i Hercegovinu, jer je patnja izbjeglica tu još uvijek najveća. Desetine hiljada izbjeglih i raseljenih osoba živi u privremenim smještajima, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.