BiH
0

U augustu počinje obnova kuća u istočnoj Bosni

FENA
U prostorijama Kantona Sarajevo danas je potpisan Ugovor o realizaciji Projekta “Povratak u istočnu Bosnu, općine: Foča, Rogatica, VIšegrad, Kalinovik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han-Pijesak, Pale/Prača i Foča/Ustikolina - 2012. godina”, čija je vrijednost 650.000 KM.

"Ovo je jedan od značajnijih projekata povratka u istočnu Bosnu, koje je realizovalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Drago nam je što se ovaj put uključio i Bosanskopodrinjski kanton sa 60 hiljada KM", rekla je jedna od potpisnica ugovora Velida Memić, ministrica rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica KS-a.

Važnost projekta, ističe, ogleda se ne samo u sanaciji 16 kuća, u koje će se vratiti povratnici, već i u smislu održivog povratka, u koji će se uložiti oko 120.000 KM.

"Potrebe za povratkom su još velike. Trenutno smo pri kraju javnog poziva koji smo u ovoj godini rapisali u svim općinama BiH, a na koji se već javilo oko 11 hiljada porodica za rekonstrukciju stambenih jedinica", kazao je zamjenik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Sulejman Alijagić.

Paralelno s povratkom porodica koje to žele, kaže, mora se raditi i na zapošljavanju povratnika te im omogućiti da od svog rada žive.

"To se može napraviti i puno radimo na tom planu. Kad je u pitanju Aneks 7. radi se na nizu aktivnosti da se realiziraju ti ciljevi. To radi i Federalna vlada i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović u smislu stvaranja finansijskih pretpostavki, različitih kreditinih aranžmana i sl. da se omogući investiranje i zapošljavanje povratnika kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH", istakao je Alijagić.

Osim premijera Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Emira Frašte, ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice BPK-a Goražde Azre Kuljuh, načelnika Općine Pale/Prača Asima Zeca i načelnika Općine Foča/Ustikolina Zijada Kunovca ugovor su potpisali i predstavnik UNHCR-a BiH Andrew Mayne te direktorica Hilswerk Austria Internationala Suzana Jašarević.

"Svima onima koji još žele da se vrate mi ćemo pružiti punu podršku u tome. UNHCR putem svog partnera Hilswerk Austria International učestvuje u ovom projektu sa 60 hiljada KM", rekao je Mayne, nadajući se da će s ostalim partnerima projekta, multiciplirati broj ugroženih porodica, kojima je potrebna pomoć u povratku.

Tokom dosadašnje tri faze ovog projekta obnovljene su 123 stambene jedinice, a u četvrtoj fazi osim Bosanskopodrinjskog kantona priključile su se i Općina Pale/Prača s 50.000 i Općina Foča/Ustikolina s također 50.000 KM.

"Planirano je da u naredna dva mjeseca budu poznati korisnici kuća, da bi u augustu mogle početi prve rekonstrukcije stambenih jedinica", rekla je Jašarević.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansira projekt sa 300.000, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a sa 130.000 KM.