{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postači u KS i ovaj ramazan provode uz noćne redukcije vode

23.6.2015. u 19:44
121
62
Postači u KS i ovaj ramazan provode uz noćne redukcije vode
121
Postači u KS i ovaj ramazan provode uz noćne redukcije vode
Foto: Ilustracija
Redukcije vode u pojedinim naseljima Kantona Sarajevo i dalje su aktuelne u noćnim satima. Ovo je poseban problem u mjesecu razmazanu jer je sehur u vrijeme kada su na snazi redukcije.
Iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo ističu da se u toku noćnih sati od 00:00 do 05:00 sati vrši isporuka vode pod smanjenim pritiskom zbog manje količine vode. Mirjana Trifunović, glasnogovornica preduzeća Vodovod i kanalizacija, kazala je da je vodosnabdijevanje u dnevnim satima uredno.

"Dnevnu ravnomjernost i neravnomjernost vodosnabdijevanja diktira nivo obaranja pritiska vode. Problemi koji uzrokuju dnevnu neravnomjernost u vodosnabdijevanju su zamućenje gravitacionih vrela, dotrajala vodovodna mreža i popravka kvarova na istoj, te prekid rada pumpnih agregata i zamjena istih", rekla je Trifunović za Klix.ba.

Nažalost, ovakvi odgovori se ponavljaju iz godine u godinu jer do sada nije riješeno pitanje vodovodne mreže na području KS. Iz VIK-a stalno naglašavaju kako se zbog loših cijevi gubi i do 70 posto vode na putu do potrošača i upozoravaju da se godinama nije radilo na popravljanju stanja. Za rekonstrukciju vodovodne mreže potrebno je blizu 20 miliona KM. Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je dati kredit, ali je potrebna potpuna tehnička spremnost projekata i prihvaćanje mjera restruktuiranja nadležnih komunalnih preduzeća. Aktuelna Vlada KS obećala je da će podnijeti i zvanične zahtjeve.

Do tada, bez vode u noćnim satima i dalje će biti zone Kobilja Glava, Skenderija, Hambina Carina, Mojmilo-Hrasno, Dobrinja, te Vogošća. Uz noćne redukcije, moguće su i dnevne, što zavisi od hidrološke situacije, zamućenja prirodnih kraških vrela i mogućih kvarova.

"Uposlenici KJKP VIK Sarajevo zaista čine sve kako bi se održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje", rekla nam je Trifunović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: